Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411019    
Honlapkeszites

Vállalkozz digitálisan!

A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz Digitálisan! A jövõ csak egy kattintás! program közremûködõi információs napot tartott Nagykanizsán. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az ez év májusától 2017 nyaráig tartó – Közép-Magyarország kivételével – országos programba mintegy 3000 kkv került bevonásra.


A korszerû infokommunikációs eszközök, megoldások, szolgáltatások használata ma már nélkülözhetetlen a vállalkozások versenyképességéhez. A digitális gazdaság fejlesztése érdekében a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közös programot indított. A konzorcium tagjai az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. A megvalósításban további kiemelt együttmûködõ partnerek a területi kereskedelmi és iparkamarák.

A Vasemberház Dísztermében megtartott rendezvényt Szécsényi Szabolcs IKT tanácsadó nyitotta meg. Többek között elmondta: a hazai kkv-k jelentõs lemaradásban vannak a digitális eszközök használatában európai versenytársaikkal szemben. A projekt célja, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amelynek eredményeként a kkv-k megszabadulnak az informatikai eszközökkel szembeni fenntartásaiktól és meggyõzõdhetnek arról, hogy a vállalkozásaik életében a korszerû eszközök bevezetése a gazdaságosabb mûködést szolgálja. Ezáltal ledolgozhatják a digitalizáció területén lévõ hátrányukat, valamint fokozhatják a versenyképességüket. Továbbá segítséget kapjanak ahhoz, hogy milyen pályázati források bevonásával tudnak elindulni a fejlõdés irányába. A gyakorlatban ez olyan fizikai eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítását jelenti egy cég életében, amelyek kiváltják a hagyományos papíralapú feladatvégzést, és a meglévõ, korszerûtlenné vált informatikai megoldások cseréjét eredményezi.

A megjelenteket dr. Polay József, a NAKKIK elnöke köszöntötte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozásoknak alapvetõen négy fõ problémája van: a forráshiány, a jól képzett szakemberhiány, a nyelvismeret, és a digitális tudás hiánya. Ez utóbbi abból is adódik, hogy erõs a digitális technikáktól való idegenkedés. A fiataloknál ugyan kevésbé, de az idõsebbek körében elég magas százalékban fordul elõ. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ebben a négy kérdésben erõs lépéseket javasolt a kormány számára, melyek nagy része meghallgatásra talált – jegyezte meg. A digitális kultúra fejlesztése ügyében a kamara a Modern Vállalkozások programot indította el. A digitális technológia a negyedik ipari forradalom – hangsúlyozta az elnök, amely a XXI. században alapjaiban fog megváltoztatni mindent. Új iparágakat hoz létre, illetve a régi iparágaknál egy sor új lehetõség jelenik meg. Komoly kihívások elé állít minden vállalkozást, különösen a kis- és közepeseket. Aki nem tart lépést a digitális világgal, az lemarad!

Az országban összesen 29 fõs tanácsadói hálózat segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen digitális eszközökkel vagy szolgáltatásokkal érhetnek el nagyobb hatékonyságot. A tanácsadók megvizsgálják a vállalkozás informatikai felkészültségét, segítenek az informatikai fejlesztési stratégia kidolgozásában, javaslatokat tesznek az optimális informatikai szolgáltatásokra, eszközökre, tájékoztatást adnak az elérhetõ pályázati forrásokról.

A Modern Vállalkozások Programját Lukács Krisztina, zalaegerszegi IKT tanácsadó mutatta be. Az információs nap céljáról elmondta, fontos, hogy a mikro, kis- és középvállalkozások minél szélesebb körben ismerhessék meg a digitális alkalmazások által a vállalkozások számára nyújtott elõnyöket. Beszélt arról is, hogy a program négy pillérre épül fel, hogyan, és mit nyújt a vállalkozásoknak. Az infokommunikációs tanácsadók segítségével a vállalkozásoknál megkeresik azokat a pontokat, ahol a fejlõdés elindítható. A programhoz csatlakozva vannak megoldás-szállítók és rendezvények, ahol a szakértõkkel találkozhatnak a vállalkozások. A szállítói partnerhálózat segítségével pedig kedvezményes ajánlatokhoz, beszerzési lehetõségekhez juthatnak a vidéki kkv-k. A program gyakorlatilag házhoz viszi az informatikai megoldásokat, másrészt lehetõséget ad a hazai IKT megoldás-szállítóknak a piaci helyzetük javításában. Továbbá rendelkezésre áll az ingyenes elektronikus tudástár, melynek a vállalkozások szemléletformálásában lesz szerepe a digitalizáció kapcsán.

A tanácsadó elõadását követõen Sárközi Szabina, az Anash Marketing képviseletében Hogyan legyünk sikeresek címmel, az online marketing világba kalauzolta el a hallgatóságot.

Az elõadások sorában Herczeg Péter, a Zalaware Kft. ügyvezetõje elõadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen üzleti szoftvereket használjanak a kkv-k a mindennapi munkájukban.

Perkó Zsolt, az YNET programfejlesztõje a felhõalapú adattárolást mutatta be.

Utolsó elõadóként dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens a PENdroid program szakmai vezetõje a PENdroid alkalmazást és applikációt részletezte.

A pódiumbeszélgetéssel záruló információs napon hat kiállító cég és intézmény bemutatóját is megtekinthették a résztvevõk.

B.E.2016-10-20 14:48:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül