Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047930    
Honlapkeszites

A két világháború közt készült fotográfiákat adományoztak a Göcseji Múzeumnak

A két világháború között készült 41 fotót, továbbá kilenc oklevelet adományoztak az 1897 és 1941 között élt zalaegerszegi fotográfus, Serényi Árpád leszármazottai a Göcseji Múzeumnak.


Serényi Árpádnak köszönhetõen olyan fényképek maradtak meg a két világháború közötti idõszakról, amelyek illusztrációként, dokumentumként mind a mai napig felhasználhatók várostörténeti írásokhoz, tanulmányokhoz - hangzott el a hagyatékot bemutató sajtótájékoztatón. A több évtizeddel ezelõtti fotók szinte nélkülözhetetlenek a történészek és a muzeológusok munkájában, de a látogatók számára is fontos információkat hordoznak - emelte ki Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója.     

Serényi Árpád izgalmas felvételeket készített, amelyek segítenek megismerni a város múltját, dokumentálják és megismerhetõvé teszik a két világháború közötti idõszakot - fûzte hozzá Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetõje.     

A Göcseji Múzeum csaknem ezer olyan fotót õriz, amelyet Serényi Árpád készített - ismertette Kapillerné Megyeri Anna történész.     

Serényi Árpád 1920-tól élt és dolgozott Zalaegerszegen. Megélhetését a mûtermi fotózás biztosította, emellett a város megbízásából megörökítette az utcákon, tereken zajló eseményeket. Különleges portrékat készített, felvételein látható a göcseji építészet, a göcseji táj. A fényképész bejárta a megyét, fotózta a tájat, a falvakban az utcarészleteket, pillanatfelvételeket készített a paraszti munkákról. A várost megörökítõ és dokumentáló képei közt megtalálható az 1925-bõl ismert riportfotója is, amelyet egy dalos ünnepen készített a tömegrõl és az ott zajló eseményekrõl - mondta el Kapillerné Megyeri Anna.     

Hozzáfûzte: az oklevelek tanúsága szerint fotóival a nemzetközi kiállításokon is szép sikereket ért el Serényi Árpád. A kor ízlésének megfelelõen, korrekt szakmaisággal dolgozott, képeivel hozzájárult a két világháború közötti fotókultúrához - hangsúlyozta.     

Borsos Árpád, a fotográfus leszármazottja elmondta: az évtizedeken át õrzött hagyatékot a család Zalaegerszegnek adományozta, a város pedig védetté nyilvánította Serényi Árpád sírját.     

A fotográfiák így visszakerültek a zalai megyeszékhelyre, a leszármazottak tulajdonában mindössze négy fotó maradt.

MTI - Kanizsa2016-10-20 04:44:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül