Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400523    








Honlapkeszites

Krízisalapról és a hogyan tovább kérdésérõl

Két témában, lakáshitel finanszírozási problémákról és a közgyûlés további munkájának hogyanjáról tartott sajtótájékoztatót Marton István polgármester.

A bajbajutott lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatban a polgármester elmondta:
– A hétvégén elértek az elsõ arra vonatkozó megkeresések, hogy családok a lakáshitel-finanszírozási problémák miatt esetleg fedél nélkül maradhatnak. Ezt természetesen nem engedhetem, hisz nem fordulhat elõ, hogy 2009-ben Nagykanizsán tisztességes, dolgozó emberek utcára kerüljenek, így még a jelenség tömegessé válása elõtt – amire remélhetõleg nem kerül sor –, indítványozom egy 30 millió forintos krízisalap – mely igény szerint a jövõben bõvülhetne is – létrehozását, amely kamatmentes adósságrendezõ hitelt biztosítana a súlyosan rászoruló lakáshiteleseknek. Kemény munka, fegyelmezett gazdálkodás kellett ahhoz, hogy a város abba a helyzetbe kerüljön, hogy támasza lehessen bajbajutott polgárainak. Büszkeséggel tölt el, hogy részese lehettem e folyamatnak. Kérem a közgyûlést, ne húzza át a krízisalap tervét, így már jövõ kedden, még idejében elfogadásra kerülhet javaslatom. Botorság tehát azt állítani – ami egyes nem túl tájékozott képviselõk szájából elhangzott sajtótájékoztatókon –, hogy „az embereket nem érdekli, hogy hány millió forint van a kasszában”. Kérdem én, mibõl fizetnénk a pályázati önrészeket, vagy mibõl támogathatnánk, segélyezhetnénk rászoruló embereket? Nehéz anyagi (pénzügyi) helyzetben az elõrelátó, megfontolt gazdálkodással, s nem ostoba népszerûséghajhász szólamokkal tehetünk valamit, és érhetünk el eredményt. 


A hogyan tovább kérdésérõl így nyilatkozott:
– Az elmúlt hét soron kívüli közgyûlésén a képviselõ testület még a vártnál is egyértelmûbb döntést hozott arról, hogy nem kívánja anarchiába taszítani a várost, kitenni a sorozatos kampányoknak (idõközi önkormányzati, parlamenti, majd ismét önkormányzati választás 9 hónapon belül), ehelyett érdemi munkával kívánja tölteni a hátralévõ évet. A döntésnek azonban súlya van, az érdemi munkának pedig elõfeltételei, épp ezért mindazon képviselõket, akik a munkára szavaztak, kerekasztal beszélgetésre invitálom, ahová minden elképzelésüket hozhatják, amelyek javítani tudnák az önkormányzat mûködését. A pártlogót viszont, ezúttal kérem, hagyják az irodám küszöbén. A tárgyalásokat majd szeretném kibõvíteni azon képviselõkkel is, akik ugyan döntésük értelmében, ebben az összetételben a továbbiakban nem kívánnak (kívántak) dolgozni, ám mandátumukat mégis megtartják. Kérem õket, az idõt használják fel a város, és saját helyzetük újraértékelésére. Remélem, a tárgyalások gyümölcse mielõbb közgyûlési döntések formájában is beér, ezért is fogadtam el a képviselõtársaim közel felének indítványát, és így az e heti soros ülést csütörtökrõl a jövõ hétre halasztottam. Efféle rugalmasság ugyanis elengedhetetlen a közös munkához, s miként a múltban – mikor csupán Bene és Balogh képviselõk kértek halasztásra –, ezúttal is elfogadtam a képviselõk érveit.
B.E.
 



2009-09-30 14:34:29


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül