Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772309    
Honlapkeszites

1956 - Elrejtett fotók és korabeli jármûvek Nagykanizsán

A forradalom napjainak nagykanizsai eseményeit megörökítõ, évtizedekig elrejtett fotókból összeállított kamarakiállítás látható Nagykanizsán, ahol korabeli jármûvek bemutatóját is megtekinthetik az érdeklõdõk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának eseményeiként.


A nagykanizsai Magyar Plakát Házban keddtõl látható az a 15 felnagyított fotó, amelyeket Kerecsényi Edit, a Thúry György Múzeum akkori igazgatója készített 1956 októberében, de a negatívokat évtizedekre elrejtette. Mint azt Kunics Zsuzsanna, a múzeum történész-muzeológusa az MTI-nek kifejtette: az egykori igazgató 29 évesen, harmadik gyermekével várandósan készített fotókat azokban az októberi napokban. Vakmerõ volt, hogy dokumentálta a város központjában álló szovjet emlékmû katonaszobrának éjszakai ledöntését, illetve a diákok és gyári dolgozók felvonulását, a felvételek sorsát azonban sokáig titkolta.     

Évtizedek múltán beszélt csak arról kollégáinak, hogy a forradalom leverése után házkutatást tartottak náluk - férjét, aki a gimnázium tanára volt, börtönbe is vetették -, ezért a negatívok egy részét elégette, más darabjait azonban elrejtette. A szoborledöntést megörökítõ képeket és negatívot a jól felismerhetõ résztvevõk védelme érdekében elégette, a felvonulásról készült fotókat azonban a város emblematikus épületének számító Vasemberház "névadójának" lábába rejtette. A szinte életnagyságú eredeti szobor akkor már leszerelt és a múzeumban tárolt lábrészébe dugott negatívokat csak az 1980-as években vette elõ és leltározta be a múzeumi fotótárba.     

A kalandos sorsú képek 90-szer 140 centiméteres nagyításban november 30-ig láthatók.    

 A Nagykanizsai Kultúrkör Egyesület, a Kanizsai Kulturális Központ (KKK), valamint a szintén helyi Retro Talpi Kft. közös programjaként vasárnapra alkalmi jármûbemutatót szerveznek a Medgyaszay Ház elé.     

Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója az MTI-nek elmondta: az 1956-os Emlékbizottság által támogatott, A magyar szabadság éve programsorozat keretében megvalósuló szabadtéri tárlaton az akkoriban használatban lévõ két- és négykerekûek láthatók majd. Régi Csepel teherautó, öreg Ford és Volkswagen Bogár, sõt Jaguar is lesz a kiállított jármûvek között, de az akkortájt használatos biciklikbõl és motorkerékpárokból is felsorakoztatnak néhányat az egész napos szabadtéri kiállítás keretében.

MTI - Kanizsa2016-10-18 16:23:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül