Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772305    
Honlapkeszites

1956 - Három héten át tartó programsorozattal emlékeznek Egerszegen

Három héten át tartó programsorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom és a szabadságharc eseményeire Zalaegerszegen. Filmhetet rendeznek, képzõmûvészeti kiállítás nyílik, ismeretterjesztõ elõadásokat tartanak a 60. évforduló tiszteletére, az 56-os történelmi emlékhelyeket rendhagyó belvárosi sétán keresik fel.


Október harmadik hetében az 1956-os forradalom eseményeirõl szóló alkotásokat vetítenek az Art moziban. Az Énekmondó Együttes vendégmûvészek közremûködésével a Keresztury Városi Mûvelõdési Központban szerdán tart oratorikus megemlékezést - mondta el Horváth Gábor, a városháza közmûvelõdési szakreferense az MTI-nek.     

Hozzáfûzte: az emlékmûsorral azonos - Október végi tiszta lángok - címmel képzõmûvészeti pályázatot hirdettek. Az alkotók a pályamûvekben a forradalommal kapcsolatos gondolataikat örökítették meg, a zsûrizett mûvekbõl pénteken nyílik kiállítás a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.     

Horváth Gábor beszélt arról is, hogy a megemlékezésre a testvérvárosi delegációkat is meghívták: a migrációba kényszerült emberek és leszármazottaik szombaton, a város dísztermében tartott nemzetközi találkozón emlékeznek vissza az ötvenes évekre.     

Október 23-án a Mindszenty iskolában megkoszorúzzák Szerencsés Rudolf, a Zalaegerszegi Forradalmi Tanács utolsó elnökének emléktábláját. A forradalom eseményeit korabeli ruházatban, Csepel teherautóval idézik meg: az emlékezõk a délutáni órákban az Ady utcai 56-os emlékmûtõl indulnak a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremhez, ahol a megemlékezést követõen Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ad ünnepi hangversenyt.     

November 4-én az Ady utcai 56-os emlékmûnél tartanak gyásznapi megemlékezést, a programsorozat november 7-én, a Szülõföldem és szabadság címû rajzpályázat díjkiosztó ünnepségével zárul az Art moziban.     A programsorozatban a forradalom elõzményeirõl, következményeirõl szóló ismeretterjesztõ elõadások is szerepelnek.     

A közmûvelõdési szakreferens kiemelte: valamennyi rendezvény ingyenesen látogatható, amely nagyrészt a pályázati támogatásoknak köszönhetõ. A képzõmûvészeti pályázathoz a Magyar Mûvészeti Akadémiától 900 ezer forintot nyert el a város. A rendezvényeket az 1956-os Emlékbizottság 2,8 millió forinttal támogatta, és további 33,7 millió forint pályázati forrást biztosított egy interaktív múzeum kialakításához.     

A tervek szerint a Mártírok útján, az egykori ÁVH épületében börtönmúzeumot alakítanak ki. A látogatók az eredeti állapotában megmaradt - fémpántokkal, kicsiny kémlelõnyílással ellátott - hatalmas kapun léphetnek be az emlékhelyre. A magasföldszint egyik szobájában a korabeli híradásokat sugározza a rádió, és kialakítanak egy húsz fõt befogadó vetítõteremet, amely alkalmas lesz rendhagyó történelemórák megtartására is.     

A pincerendszerben elhelyezett tablókon a kitelepítéseket, az üldöztetéseket jelenítik meg. Egy cellát korabeli tárgyakkal rendeznek be, a kínzó eszközökkel - egyebek mellett a vízbeáztatott kötéllel - a fogva tartás körülményeit mutatják be.     

Az emlékhely a Göcseji Múzeum mûködtetésében 2017 tavaszától lesz látgatható.

MTI - Kanizsa2016-10-18 15:36:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül