Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047858    
Honlapkeszites

A nõi lélek rejtelmei

Az új tanév elsõ tárlatát nyitották meg a Kiskanizsai Általános Iskolában.


A somogyjádi festõmûvész, Szabó Dóra kiállított portréin a nõi lélek rejtelmeibe enged betekintést. Kiskanizsai kiállítását az iskolában rajztanárként dolgozó nõvére szervezte meg.

A somogyjádi alkotó egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a kiállítás megnyitóján. A kiskanizsai bemutatkozáshoz olyan képeket válogatott össze, amelyek a gyerekek számára is könnyen befogadhatók. „A portrék, amik most kint vannak Kanizsán, azzal a céllal készültek, hogy gyakoroljak. Egyébként egy szimbolista stílust képviselek" - mondta el Szabó Dóra festõmûvész.

A grafikák és az olajfestmények összeválogatásában nõvére, a Kiskanizsai Általános Iskola rajztanára segített. A testvérek gyerekkoruk óta szeretnek alkotni, mûvészetükben közös vonások és különbözõségek egyaránt vannak. „Talán stílusban – mindketten szeretjük az élénk, színes, dekoratív munkákat. Kifejezésben viszont nem: én jobban szeretek aktokat, gyerekrajzokat, tájképeket rajzolni, Dóra viszont a szürreális világgal ismerkedik jobban" - fogalmazott Horváthné Szabó Erika, rajztanár.

A gyermekkorban megalapozott alkotói vágy 2011-ben lett még hangsúlyosabb Szabó Dóra életében, akit elsõsorban a nõi sorsok és a nõi lélek rejtelmei foglalkoztatnak. „Mindenképpen hozzátenném a fejtegetéshez, hogy ez egy iskola. Az iskola pedig arról is szólhat, mint a mûvészet, vagy amit Szabó Dóra is bemutat: nem vagyunk kiismerhetõek. Az egy hosszú folyamat, amíg a mélységbõl, annak rétegeibõl a felszínre kerül, hogy milyenek is vagyunk, mit tudunk, mit szeretnénk a világtól, mi lakozik bennünk" - vélekedett Lehota M. János, esztéta.

A Kiskanizsai Általános Iskola idén ünnepli 175 éves fennállását, ebbõl az alkalomból több program, kiállítás is várható a jubileumi tanévben.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-10-18 06:00:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül