Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319267    
Honlapkeszites

Bárhogy lesz... - ne legyen akárhogy

Dokumentum és fotókiállítás nyílt az 1956-os nagykanizsai eseményekrõl a HSMK-ban. A megnyitón a helyi események résztvevõivel és tanúival is találkozhattak az érdeklõdõk. A kiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett programsorozat nyitánya. A rendezvényt az 56-os események 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.


A múltunk ismerete nélkül nem tudjuk helyén kezelni a jelent. Ezzel a gondolattal kezdte köszöntõjét a tárlat megnyitóján vitéz Nagy Ottó, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének nagykanizsai elnöke. „A szabadságharc és forradalom idején meghatározó volt a diákság és a munkásság követelése, hogy mit akarunk, mit szeretnénk. Nyilván a szlogen ebbõl adódik, hogy „Bárhogy lesz, de úgy legyen, ahogy mi szeretnénk.” Tehát szabadságot, szabad sajtót, szabad választásokat, több párt rendszert, szabad utazást, és az oroszok menjenek ki.”

A dokumentum és fotókiállítás az '56-os nagykanizsai események lenyomata.

A tárlat megnyitóját követõen a helyi események résztvevõivel és tanúival találkozhattak az érdeklõdõk. Czupi Gyula, a beszélgetés moderátora úgy fogalmazott: érzékeltetni kell az '56-os események elhelyezkedésének fontosságát a magyar történelemben. „Egy háború után, 1945 után elindul egy újjáépítés. Mindenkiben bizalom van, hogy új világ kezdõdik el. És akkor kiderül – az újjáépítés megtörténik – de egyáltalán nem olyan berendezkedés van az országban, amellyel egyetértenek az itt lakók. Egy erõszakos berendezkedésrõl van szó" - mondta Czupi Gyula a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

Vitéz Nagy Ottó mellett a rendezvény vendége volt dr. Bittera Zoltán és Kosztricz Tamás is. Õk saját élményeket mondták el a mai diákságnak. A beszélgetést a Kanizsa Televízió mûsorában is láthatják majd.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-10-15 05:58:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül