Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408780    
Honlapkeszites

A Fehérbot több mint eszköz: a bizalom hordozója

A Fehérbot Nemzetközi Napja alkalmából szakmai elõadásokkal és eszközbemutatóval egybekötött találkozót szervezetett tagjai számára a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete.

A Honvéd Kaszinó tükörtermében megjelenteket a kaszinó énekkara köszöntötte. A rendezvényt Molnár Béla, az egyesület elnöke nyitotta meg. Az elmúlt évi tevékenységükrõl szólva az elnök kiemelte, hogy Nagykanizsa városa szívén viseli a fogyatékkal élõk sorsát, és ugyanez elmondható az országos szövetséggel való kapcsolattartásukra is.


A városvezetés nevében Tóth Nándor alpolgármester mondott köszöntõt. Reflektálva Molnár Béla szavaira megjegyezte: a városvezetõknek és az egészséges embereknek nemcsak feladata, hanem kötelessége is a fogyatékkal élõkrõl való gondoskodás. Ezt jelzi az is, hogy folytatódnak azok a fejlesztések, felújítások a városban, amelyek megkönnyítik számukra a közlekedést. A vakok és gyengénlátók sajátos helyzetét középpontba állító világnap céljáról kiemelte: valóban nemes ügy. A vakok és gyengénlátók gondjai megoldásának a keresése, a társadalomba való széleskörû és teljes értékû beilleszkedésének az elõsegítése. Ezt a folyamatot két nagyon lényeges fogalommal tudnánk leírni: a társadalmi szolidaritással és a bizalommal. Azt is mondhatjuk, a fehérbot, mint a világnap jelképe, e két emberi tartalmat, az emberi közösség legnemesebb értékeit szimbolizálja. Olyan segédeszköz, amely túlmutat eszközlétén, mert általa az a legfõbb tulajdonság nyilvánul meg, hogy képesek vagyunk mások támogatására, mások élethelyzetének empatikus átélésére, és így azok segítésére. Valójában a fehérbot felhívás, amely a közösség tagjait serkenti segítõ cselekedetekre. Több mint eszköz. A bizalom hordozója.

A köszöntõket követõ elõadások sorában dr. Fábián Alexandra az Egyenlõ Bánásmód Hatóság képviseletében adott tájékoztatást. Schiff Mónika, a vakvezetõ kutyakiképzõ iskola vezetõje kutyás bemutatót, míg Jónás Bea, az országos szövetség munkatársa, segédeszköz bemutatót tartott.

Peszleg Zsolt és Peszleg Katalin a Vakok Állami Intézetének munkatársai 4 éve folytatnak rehabilitációs tevékenységet Zala Megyében. Ingyenes szolgáltatásukat otthontanítás formájában végzik. Informatika, mindennapos tevékenységek és a tájékozódás, közlekedés terén segítenek. A meglévõ látás kihasználását pedig egy tréninggel segítik elõ, hogy javuljon, vagy visszatérjen az olvasási készség. Peszleg Katalin a 06. 20/461-1071-es telefonszámon érhetõ el.

B.E.2016-10-13 13:50:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül