Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54774150    
Honlapkeszites

Fischer György Munkácsy-díjas szobrászmûvész munkáiból nyílik emlékkiállítás pénteken Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

Fischer György Munkácsy-díjas szobrászmûvész munkáiból nyílik emlékkiállítás pénteken Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.


Fischer György (1956-2012) idén lenne hatvan esztendõs, az évforduló alkalmából rendezett tárlaton csaknem félszáz alkotását - kisplasztikáit és a grafikáit - mutatják be - mondta el az MTI-nek Kostyál László mûvészettörténész.       

Hozzáfûzte: Fischer György szobrászként egyedit alkotott, kisplasztikáinak jellegzetes formavilága volt. Szobrászatában szinte csak emberábrázolások vannak, amelyek az emberi lélek rezdüléseihez, érzéseihez kapcsolódnak - fogalmazott a mûvészettörténész.     

Fischer munkáit groteszk, ironikus, ugyanakkor kegyetlenül õszinte figuraformálás jellemzi.

Szoborábrázolásaiban görbe tükröt tart az emberek elé: a torzításokban, érdekes testhelyzetetekben, kicsavart mozdulatokban, grimaszokban felismerhetjük azt a félszegséget, tökéletlenséget, amely szinte mindenkiben megtalálható - magyarázta.     

Fischer György "ízig-vérig" kortárs mûvész volt. Mûvészetszervezõ, formáló tevékenysége Zala megyéhez kötõdik, a zalai mûvészet történetébe nagy betûkkel írta be a nevét - emelte ki Kostyál László.     

Beszélt arról is, hogy Zalaegerszegen Fischer György valósította meg a középiskolás mûvészeti képzést, az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium mûvészeti tagozatának egyik megalapítója és tanára volt.     Köztéri alkotásai közül a legismertebb az Országépítõ címû bronzszobor, amely civil összefogás eredményeként 2002-ben került posztamensre Zalaegerszegen.     

Emlékkiállításán a galéria egy kisebb, elkülönülõ részében a szobrász ugyancsak mûvész családtagjainak - feleségének, Németh Klára festõ- és iparmûvésznek, valamint gyermekeinek, Fischer Judit Derkovits-ösztöndíjas festõmûvésznek és Fischer Bence építõmûvésznek - néhány alkotását is kiállítják.       

A tárlat november 13-ig tekinthetõ meg a Göcseji Múzeumban.

MTI - Kanizsa2016-10-13 11:52:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül