Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046889    
Honlapkeszites

Erdélyi és zalai régészeti légi fotókból nyílt kiállítás Nagykanizsán

Erdély tájain és a zalai dombok között található mûemlékek és még feltárásra váró évezredes építmények légi fotóiból nyílt kiállítás Nagykanizsán, a magyarországi és erdélyi légi régészet eddigi legszélesebb körû tárlataként.


A marosvásárhelyi Maros Megyei Múzeum, a gyulafehérvári Egyesülés Múzeum és a nagykanizsai Thúry György Múzeum támogatásával évek óta zajló régészeti dokumentálásról a légi fotókat készítõ Czajlik Zoltán, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének egyetemi docense azt mondta: a korábbi kiállításokhoz képest ilyen gazdag, és számos felvételt elõször bemutató tárlatot még nem állítottak össze. A még 1993-ban francia együttmûködéssel kezdõdött légi fotózások eredményeként mostanáig több mint 55 ezer felvételt készítettek, ebbõl válogatva mintegy ötven látható keddtõl Nagykanizsán.     

A két erdélyi múzeum jóvoltából 2009-ben kezdõdött el a mûemlékek és régészeti lelõhelyek repülõgéprõl történõ dokumentálása, amely egyfajta információmentés is, ugyanis az évek során több lefotózott lelõhely már megsemmisült. Ide sorolható az elárasztott Bözödújfalu katolikus templomának tornya, amely a nagykanizsai kiállításon még látható egy képen, de néhány évvel ezelõtt végleg a vízbe süllyedt - említette Czajlik Zoltán.     

Hozzátette még, hogy Magyarország középsõ vidéke légi régészeti szempontból viszonylag jól feltárt, de Zala az utóbbi idõkig elhanyagolt volt. Két évvel ezelõtt kezdték el a dokumentálást a nagykanizsai múzeum támogatásával, és sikerült a levegõbõl olyan lelõhelyekre bukkanni, mint a Hahót melletti körárok, amely további kutatásokra vár.     

A Magyar Plakát Házban december végéig látható, Történelmi látképek - Légi régészet a Marostól a Zaláig címû idõszaki kiállítás keretében Erdély, a Déli-Kárpátok, a Mezõség és Székelyföld korábban a két erdélyi városban és a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott felvételei mellett most elõször láthatók a Bánságban és Zalában készült légi fotók. Halomsíros temetõk, õskori és római települések, erõdítmények és várak épületeinek körvonalai tûnnek fel a mezõk és szántók talajának takarásában, de az egykori kanizsai vár hajdani területe is látható a nagykanizsai légifotó-kiállításon.

MTI - Kanizsa2016-10-12 05:32:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül