Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760747    
Honlapkeszites

1956 - Különleges mûsorral készül az évfordulóra az Énekmondó együttes

Október végi tiszta lángok címmel rendhagyó, oratorikus mûsorral emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanú hõseire az Énekmondó együttes.


Az elõadást a Liszt Ferenc Gyermekkórus és vendégmûvészek - Persa Ágoston és Vörös István rézfúvósok - közremûködésével október 19-én Zalaegerszegen, a Keresztury Mûvelõdési Központban mutatják be  - mondta el Kelemen Gyula, az Énekmondó együttess vezetõje az MTI-nek.     

Az elõadáson Nagy Gáspár Október végi tiszta lángok címû költeményének megzenésített változata hangzik el. Az oratorikus szerkezetre felfûzött versfüzér tele van érzelmekkel, a zenének az a szerepe, hogy ezt "felerõsítse, populárisabbá tegye, és ezáltal még közelebb hozza a fiatalokhoz, ugyanakkor megmaradjon az a méltóságteljes mondanivaló, amely a költeményben megfogalmazódik" - emelte ki.     

Hozzáfûzte: a héttételes mû a halottak tiszteletérõl és emlékérõl szól, a forradalom hõseinek a mise szerkezetének megfelelõ címek szerint állít emléket.     

A mûsorba "becsempészték" Lezsák Sándor Krónika, december, 1956 címmel a forradalom emlékére írt versét is. A költemény azoknak az asszonyoknak állít emléket, akik a forradalom bukása után mécsest gyújtottak és megkoszorúzták a harcokban elesett hõsök sírját.     

Az elõadás narrátora Kiss Bódog Zoltán lesz, aki hiteles szemtanúként beszél a gyermek-, tinédzser korában történt eseményekrõl - mondta az Énekmondó vezetõje.     

Mint Kiss Bódog Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Zala megyei elnöke az MTI-nek hangsúlyozta, Nagy Gáspár az 56-os események egyik leghitelesebb költõje. Az Október végi tiszta lángok címû verse az 1956-os forradalom mártírjairól szól, megemlékezik benne azokról a fiatalokról, szinte gyermekekrõl, akik életüket vesztették a forradalomban.     

Kiemelte: a "pesti srácok" az 1956-os forradalom hõsei voltak, ezért arra törekedtek, hogy az emlékmûsorral megszólítsák a mai fiatalokat.     

A diákoknak szánt elõadással végigjárják a megyét, rendhagyó irodalomórák keretében a zalai városokban és a határon túl, a szlovéniai Lendván is bemutatják az elõadást, bár a Liszt Ferenc Gyerekkórus csak a bemutatón lép fel.

MTI - Kanizsa2016-10-10 20:26:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül