Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357166    
Honlapkeszites

Génmutáció miatt vonzódnak egyes elhízottak a zsíros ételekhez

Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, ám az édes ételeket kevésbé részesítik elõnyben - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya az elsõk között van, amely közvetlen kapcsolatot tárt fel emberi génhiba és az élelmiszerpreferencia között.


A zsírban és cukorban gazdag ételeket sokan találják étvágygerjesztõnek, ami ahhoz vezet, hogy ezek az emberek a szükségesnél több kalóriát fogyasztanak, és ezáltal elhíznak. Korábbi egérkísérleteikben tudósok kimutatták, hogy a melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek.     

Az MC4R génmutáció az egyik leggyakoribb, ismert monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.     

A Cambrdige-i Egyetem kutatói a Nature Communication folyóiratban kedden közzétett tanulmányuk résztvevõinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle - alacsony, közepes és magas - zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikbõl.     

A kutatók nem találtak különbséget abban, mennyi ételmennyiséget fogyasztottak el a különbözõ csoportok, azt azonban kimutatták, hogy az MC4R génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételbõl, mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak.     

A tanulmány másik szakaszában a résztvevõk eperbõl, tejszínbõl és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt.     

A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmút szerették, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmút, és jóval kevesebb édességet ettek mindhárom desszertbõl, mint a másik két csoport.     

Száz emberbõl egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem mûködik, ez okozhatja azt, hogy a zsíros ételeket preferálják, anélkül, hogy annak tudatában lennének, és ez okozhatja súlyproblémáikat. Létezik számos más gén, amely a súlygyarapodás kockázatát fokozza, ezeknek hatását jövõbeni tanulmányuknak kell vizsgálni - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

MTI - Kanizsa2016-10-10 10:41:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül