Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55354945    
Honlapkeszites

Magyarország legszebb konyhakertjei: mindenki nyert a versengésben

Kihirdették az eredményeket a „Legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program nagykanizsai záró rendezvényén. Az ünnepélyes eseménynek helyet adó Vasemberház Dísztermében Kovács Szilvia, Karcag Város alpolgármestere, a program ötletgazdája, Dénes Sándor polgármester, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ és Háda Attila, az FM agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs helyettes államtitkárságának fõosztályvezetõje adta át a díjakat.


A vendégeket Dénes Sándor polgármester köszöntötte. Versengtünk, de mindenki nyert, aki részt vett – hangsúlyozta, majd ismertette a 2016-ban meghirdetett verseny "A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program helyi eredményeit. Idén is sikeresen zárult – mondta, hiszen több mint 80 kertet neveztek be a nagykanizsai kertmûvelõk. Külön örömmel töltött el minket, hogy egyre több az újként jelentkezõ kertmûvelõ – közöttük az óvodások –, akik szebbnél-szebb kertekkel ejtették ámulatba az elmúlt hónapokban a Kálovics Andrea, Nemes Anna, Konrád-Németh Cecília és Dr. Szabados Gyula alkotta zsûrit.

A rendezvényen Háda Attila arról osztotta meg a gondolatait, hogy miért is fontos az FM számára a Legszebb konyhakertmozgalom, és miért fontos számunkra, hogy a jelenlévõk részt vesznek benne.

Az FM számára rendkívül fontos, hogy minden talpalatnyi földet megmûveljünk. Ebben a célkitûzésben rendkívül nagy segítséget nyújt ez a mozgalom. Amikor a kertet mûveljük, nemcsak a földet mûveljük, hanem saját magunkat is tápláljuk, saját magunkat is mûveljük. Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy milyen kincset jelentenek számunkra a konyhakertekben, zártkertekben található õshonos, tájfajta növényeink. Ezek megõrizését génbankokkal, pályázatokkal, EU-s forrásokkal próbálják segíteni, hiszen a fõ cél a génmanipuláció mentes termelés.

Idén 5. alkalommal hirdette meg „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programot Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere. A 2016. évi eredményeikrõl Kovács Szilvia ötletgazda adott tájékoztatást:

Az alulról jövõ kezdeményezés évek óta nemzetközi programként mûködik, 5 országból, valamint Magyarország mind a 19 megyéjébõl és határon túlról, 318 településrõl összesen 2082 kertnevezés történt, ami a csoportok rézvételét is tekintve közel 14300 kertmûvelõt jelent. A csatlakozó települések között van 26 határon túli település is Romániából erdélyi, Szerbiából a vajdasági települések, valamint Ukrajna és Anglia egy-egy városa is kapcsolódott a programhoz.

A program közel 3,65 millió (ezek a csatlakozó települések adatai, vagy az összes település, ahonnan van jelentkezõnk: 4675023) emberhez jutott el hírként, közülük közel 14300 fõ az, aki konkrétan kertmûveléssel vett részt benne és közel 5400 fõ, aki az õ hatásukra kezdett el konyhakertet mûvelni.

A program kiemelt célja a gyermekek bevonása a kertmûvelésbe, megszerettetni velük a kerti munkát. Ennek megvalósítása érdekében ez az év a – Többgenerációs kert – éveként a közös munkára és a generációk közötti átöröklõdõ tudásátadásra fordította a figyelmet. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a kertek harmadában ez meg is valósult. Továbbra is kiemelt téma maradt a „Gyógy- és fûszernövények a konyhakertben” és a „Madárbarát kert” is, hiszen a környezettudatosság és a természetvédelem mellet jelentõsen segítik a kertmûvelõk munkáját és a kártevõk elleni védekezést.

Nem utolsó sorban a mottó 2016-ban is: legyen zöldséges kert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében!

Ezután Dr. Szabados Gyula programkoordinátor Nagykanizsa a „legszebb magyarországi konyhakertek városa” címmel tart elõadást bemutatva az önkormányzat legújabb, nagykanizsaikertek.hu honlapját is. „Generációk a konyhakertben” címmel a mini kategória gyõztese, Szalai-Gaál Mónika, valamint a zártkerti zöldséges kategória gyõztese, Salamon József elõadását hallgatták meg a résztvevõk.

A rendezvény zárásaként az ünnepélyes eredményhirdetésre, az egyes kategóriák díjainak átadására kerül sor.

Díjazottak: Balkon kategória: I. helyezett: Prikryl Zoé, Nagykanizsa, Király u. 31/e. II. és III. helyezés nem került megállapításra. Mini kategória: I. Szalai-Gaál Mónika, Nagykanizsa, Bába u. 40. II. helyezett: Szabados Józsefné és unokái, Gréta és Petra, Nagykanizsa, Törökvári u. 1/1. III. helyezett: Kantóné Lukács Nárcisz, Nagykanizsa, Árpád u. 25.

Normál zöldséges kategória: I. Mikocsics Györgyné és Mikocsics György, Nagykanizsa, Vöröshegyi u. 30. II. Mátés László Nagykanizsa, Szentgyörgyvári u. 28. III. Tihanyi Jánosné Nagykanizsa, Törökvári u. 124. Bányai Ferencné Nagykanizsa, Törökvári u. 148. Horváth Attila, Nagykanizsa, Malomkert u. 7. valamint Lakatos Józsefné, Nagykanizsa, Arany János u. 18.

Zártkert – zöldséges kategória: I. Salamon József és családja, Nagykanizsa, Kaán Károly u. 2/B. II. Göntér Ferencné Nagykanizsa, Szabadhegyi út 153. III. hely nem került megállapításra.

Zártkert – gyümölcsös kategória: I. Hegedûs Györgyné, Nagykanizsa, Attila u.14/D. II. Trojkó Tamás Nagykanizsa, Levente u. 15. III. Németh Sándor, Nagykanizsa, Parkerdõ u. 7.

Zártkert – vegyes kategória: I. Lakatos József és felesége Nagykanizsa, Gárdonyi u. 43. II. Bercsi Ádám, Nagykanizsa, Kodály Z. 4/D. III. Tóth Ferenc és Tóth Ferencné Nagykanizsa, Haladás u. 25. és Vukics József Nagykanizsa, Fõ u. 8.

Közösségi kategória: I. Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda, Pipitér Tagóvoda Nagykanizsa Bajcsy Zs.u. 67. II. Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda, Miklósfai Tagóvoda, Nagykanizsa Gárdonyi u. 10. III. helyezett: Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda, Nagykanizsa, Sugár u. 11-13.

Különdíjak: Legidõsebb önálló kertmûvelõ: Mlinarics Józsefné (84 éves), Nagykanizsa, Törökvári u. 111. A legsokoldalúbb kert – Halasi Pál és családja Nagykanizsa, Nagyváthy u. 3/A. „Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj” :Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda, Pipitér Tagóvoda. A „Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj” közönségszavazásában a szakmai zsûri által legszebbnek tartott 26 nagykanizsai kert vett részt. A nyertes az NKRO Pipitér Tagóvoda lett 489 szavazattal. Még egy eredményhirdetéssel volt adós Kovács Szilvia. Az országos zsûri döntése alapján öt nagykanizsai kert nyert díjat az országos versenyben. A díjat október 11-én Budapesten veszik a versenyzõk. Örömmel jegyezte meg, hogy büszke lehet Nagykanizsa arra, hogy ennyi kertészkedõ ember van a városban, és fõleg arra, hogy a zártkertjei, a települést övezõ kertek szépen gondozottak, egy kis paradicsom mindegyik, melyeket látott még ma reggel. Úgy gondolja, boldogság és öröm itt élni!

B.E.2016-10-08 15:45:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül