Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337884    
Honlapkeszites

Mintegy hatmillió vonuló madarat számláltak idén a megfigyelõ napokon

Mintegy hatmillió vonuló madarat számláltak idén az Európai Madármegfigyelõ Napok résztvevõi, akik október elsõ hétvégéjén rögzítették megfigyeléseiket Európában és Közép Ázsiában.


Az idei akcióban 40 ország madártani szervezete, köztük Magyarország BirdLife képviselõje, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján több mint ezer helyszínen 24 ezernél több résztvevõ 5,8 millió madarat figyelt meg - közölte az MME az MTI-vel.     

Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben: a résztvevõk tekintetében az elsõ, a helyszínek számát tekintve a harmadik, a látott madarak számlálásában ötödik helyen végzett. A legtöbb helyszínrõl a hollandok végeztek megfigyeléseket, a legtöbb madarat pedig a svédek rögzítették.     

A leggyakoribb három madárfaj Magyarországon a seregély, a füsti fecske és a nyári lúd volt. Az idei legérdekesebb megfigyelés a Hortobágyról érkezett, ahol a Magyarországon ritka vendégként számon tartott rózsás gödényt látták. A legtöbb megfigyelési helyszín Budapesten, míg a legtöbb résztvevõ Fejér megyében volt, a legtöbb madarat pedig Baranya megyében látták.

MTI - Kanizsa2016-10-08 05:04:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül