Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048034    
Honlapkeszites

Balfácánt vacsorára - Vígjátékkal kezdõdik az évad a Hevesi Sándor Színházban

Kortárs francia darab bemutatójával kezdõdik a 2016/2017-es évad a Hevesi Sándor Színházban, Francis Veber Balfácánt vacsorára címû vígjátékát pénteken mutatják be Zalaegerszegen.


A zalaegerszegi teátrum idén könnyedebb, populárisabb mûveket tûzött mûsorára, mint a korábbi években. Ebbe a sorba nagyon jól illeszkedik Francis Veber könnyed, szerethetõ, ugyanakkor fontos mondanivalót hordozó keserédes története - mondta Besenczi Árpád színházigazgató az MTI-nek.     

Felidézte, hogy tavaly bemutatták A miniszter félrelép címû darabot. Ray Cooney angol drámaíró bohózata az extra helyzetekbõl adódó helyzetkomikumra épült, míg Francis Veber "kicsit franciásabb, kicsit könnyedebb" vígjátékát a verbális poénok sokasága, az egyszerûbb szituációkból adódó félreértések jellemzik - emelte ki Besenczi Árpád.     

A Balfácánt vacsorára címû elõadás egy hétköznapi történetet mesél el: a gazdag könyvkiadó és hasonszõrû barátai idõrõl idõre alacsonyabb társadalmi rétegbõl származó, "vicces embereket" hívnak vacsorára, akiken sokat tudnak nevetni. Pierre, a gazdag úr ezúttal egy apróbb balesete miatt lemondaná a vacsorát, de egy véletlennek köszönhetõen a "Balfácán" mégis megjelenik a lakásán. Igazi, vígjátékba illõ helyzetet teremt, amikor az elhanyagolt feleség, a régi szeretõ és a régi jó barát is színre lép - mondta Besenczi Árpád, aki rendezõje is a zalaegerszegi elõadásnak.     

Francis Veber 1993-ban írt vígjátékát a párizsi Varieté színházban mutatták be elõször, majd 1998-ban Dilisek vacsorája címmel elkészült a mû filmes adaptációja is. A magyarországi õsbemutató 1999-ben volt a József Attila Színházban, az elõadáson Leblanc szerepét Besenczi Árpád játszotta.     

Mint a színész-rendezõ elmondta, rendezõként elõnyt jelent számára, ha olyan elõadást állít színpadra, amelyben korábban már játszott. Hozzátette: reményei szerint a produkciót Zalaegerszegen is szeretni fogja a közönség.     

Megjegyezte, hogy a Balfácánt vacsorára címû vígjáték remek játéklehetõséget ad a színészeknek. A zalaegerszegi szereposztásban Lõrincz Nikol, György János, Kiss Ernõ, Baj László, Kovács Olga és Szakály Aurél lép színpadra. A díszleteket Mészáros Tibor, a jelmezeket Szõke Julianna tervezte,

MTI - Kanizsa2016-10-04 09:25:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül