Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410948    
Honlapkeszites

Múzeumok Õszi Fesztiválja

Szakmai látogatással kezdõdött a kanizsai programsorozat.


Elkezdõdött a Múzeumok Õszi Fesztiválja. A kanizsai Thúry György Múzeumban is több érdekességgel várják majd a látogatókat az õszi programok során. A kezdõ rendezvény azonban a szakmának szólt.

A múzeumi szakembereket várták pénteken Nagykanizsára. Elsõként a Múzeumok Éjszakáján megnyitott Germánok címû kiállítást tekintették meg a megjelentek. A szombathelyi Savaria Múzeum 2013-ban tárt fel egy temetõt, ennek anyaga látható ezen a kiállításon a Thúry Múzeumban. „Az, ami itt látható ezen a kiállításon, az még csak egy része az elõkerült leletanyagnak, viszont egy nagyon nívós része. Azért is érdekes ez a kiállítás a szakmának, mert ez régészeti idõben mérve nagyon új. Ráadásul Vas megyében eddig ez a korszak ilyen nagy mennyiségben nem volt ismert” - foglalta össze a tárlat jelentõségét Pap Ildikó Katalin, a Savaria Múzeum régésze.  Az eddigi szórványleletek után egy teljes temetõ feltárását tudták megvalósítani a Savaria Múzeum munkatársai. A rendkívül sok tárgyi lehet restaurálása még folyamatban van. Kérdésünkre Ferencz Eszter szilikát-restaurátor elmondta: „A temetõ anyaga restaurálási szempontból azért volt érdekes, mert jó állapotú tárgyak is kerültek elõ, de a többség nagyon erodálódott, nagyon elmállott, törött tárgyak voltak. Ez pedig minden anyagfajtára jellemzõ volt, tehát az üveg, a kerámia, a fém és a csonttárgyakra.”

A szakmai napon a Germánok címû kiállítás mellett a múzeum egyéb kiállításait is bemutatták a szakembereknek, hiszen a program célja tulajdonképpen a közös munka elõsegítése volt. „Mindenképpen fontosak ezek a kapcsolatok abból a szempontból is, hogy milyen kiállításokat tud például a mi múzeumunk felajánlani más múzeumoknak. Nem titkolt célunk a Thúry György Múzeum kiállításainak bemutatása, kiemelt célunk a Sass-Brunner és Brunner-gyûjtemény kiajánlása, tematikus válogatása a környezõ múzeumokba” - mondta el stábunknak a kanizsai múzeum igazgatója. A péntekihez hasonló szakmai napok és az összefogás további új kiállítás ötleteket is felvethet – hangsúlyozta Száraz Csilla.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-10-03 05:31:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül