Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765190    
Honlapkeszites

Zrínyi-Újvár - Várjátékok és Kulturális Bemutató Õrtiloson

Immáron kilencedik alkalommal rendezik meg a Zrínyi-Újvár Várjátékok és Kulturális Bemutatót, amelynek idén Õrtilos faluja ad otthont október 1-jén. Az egykori vár komoly jelentõséggel bír, hiszen a költõ és hadtudós Zrínyi Miklóshoz köthetõ egyetlen olyan épített emlék, amely a mai Magyarország területén fekszik.


A Mura-Dráva összefolyásánál, a jelenlegi horvát-magyar határ közelében állt egykor – 1661 és 1664 között – a költõ és hadvezér, Zrínyi Miklós által építtetett Zrínyi-Újvár. A várat a törökök 1664 nyarán a több héten át tartó ostrom után elfoglalták, majd felrobbantották és felégették.

Tíz évvel ezelõtt, 2006-ban emlékhelyet állítottak a közigazgatásilag Õrtiloshoz tartozó egykori vár területén és a környezõ településekkel együtt megemlékezést tartottak, majd 2007-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak bevonásával megkezdõdött a tudományos munka is, amelyhez azóta is a legkorszerûbb eszközöket használják. A lelõhely nagyon jelentõs a történeti régészet szempontjából, hiszen a területen kutatható állapotban maradt fenn az 1664-es ostrom nyom-mintázata. Feltárása egyrészt lehetõvé teszi a korabeli forrásokban leírt események elhelyezését a terepen, másrészt információt ad az alkalmazott fegyverekrõl és harceljárásokról. „

A 2007-es nyári feltáró tábor befejezõ programjaként rendeztük meg az elsõ kulturális fesztivált, amelyet a horvát-magyar barátság jegyében hívtunk életre. A rendezvény kapcsán egy szándéknyilatkozat is született, amelyet az érintett magyar települések, mint Õrtilos, Belezna, Murakeresztúr, Zákányfalu és Molnári, valamint horvát oldalról Donja Dubrava, Légrád és Donji Vidovec polgármesterei, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum fõigazgatója is aláírtak. A szándéknyilatkozat értelmében megállapodtak, hogy minden év õszén, a feltáró táborokat követõen megrendezik a Zrínyi-Újvár Várjáték és Kulturális Bemutatót, ahol állandó programként szentmisével emlékeznek a Zrínyiekre, majd tudományos konferencia keretében beszámolnak a nyári várfeltárások aktuális eredményeirõl” – mondta el Papp Ferenc ezredes.

A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, a települések a vállalásaikat teljesítették, amelynek eredményeképpen valamennyi érintett település egyszer már megrendezte a fesztivált, meglehetõsen nagy érdeklõdés mellett, ilyenkor ugyanis megduplázódik a rendezvénynek otthont adó településen a forgatag. A fesztiválon minden résztvevõ település képviselteti magát, lehetõséget kapva saját kultúrájuk bemutatására.

Ezúttal ismét Õrtilos ad otthont a programnak, ahol már reggel 9 órakor megnyitják a határt a hajóval érkezõ horvát polgármesterek elõtt. A nap folyamán a kulturális rendezvények mellett hagyományõrzõ bemutatókkal is várják az érdeklõdõket, valamint a Honvédelmi Minisztérium védnökségével és katonazenekar biztosításával színesíti a programokat – tájékoztatta lapunkat Takács Erzsébet kommunikációs fõtanácsadó a "Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566" Emlékév részérõl.

Kanizsa2016-09-29 15:31:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül