Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357588    
Honlapkeszites

Átadták Az év ökoturisztikai létesítménye 2016 díjakat

Látogatóközpont és Tanösvény kategóriában három-három nyertest hirdettek a Földmûvelésügyi Minisztérium, és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közös Az év ökoturisztikai létesítménye 2016 pályázatán.


A Magyar Turisztikai Ügynökség a díjátadót követõen az MTI-vel közölte: a pályázat célja az volt, hogy megmérettesse az ökoturisztikai létesítményeket kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. A díjátadó ünnepséget a Turizmus világnapján, szeptember 27-én tartották.     

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetõi - nemzetipark-igazgatóságok, erdõgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások - pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.     

A pályázatra 12 pályamunka érkezett, ezeket a lebonyolításban közremûködõ szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Az elõzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erõforrások fenntartható használatát, a résztvevõk számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerû megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték.     

Látogatóközpont kategóriában megosztott elsõ helyezést ért el a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltet és a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központja. Harmadik helyezett a Budakeszi Vadaspark lett.     

Tanösvény kategóriában elsõ helyezést ért el az aggteleki Kincskeresõ játékösvény, amelyet az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltet. A második díjat a zalakarosi Égerösvény - Termáltó és Ökopart tanösvény kapta Zalakaros Város Önkormányzata üzemeltetésében. Harmadik lett a Gyulaj Zrt. által fenntartott Tamási-Miklósvári tanösvény.     

A kategóriák gyõztesei korlátlan ideig használhatják "Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016" és "Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016" címet.     

Rendhagyó módon az idei különdíjat nem pályázó létesítménynek, hanem az ökoturisztikai tanösvények, kiállítások kivitelezésében és tervezésében leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak ítélték oda.     

A különdíjat elnyert tápiógyörgyei Patkós Stúdió a klasszikus tanösvénytáblákat alapjaiban gondolta újra, a hangsúlyt a játék közbeni tudásszerzésre, a látogató aktív közremûködésére helyezve. A különbözõ interaktív és szórakoztató elemeket a tanösvénytáblákba is beépítették. A stúdió fejlesztései új utakat jelöltek ki a tanösvényépítés hazai gyakorlatában, az általuk tervezett kiállításokat és tanösvényeket országszerte számos díjjal ismerték el, közülük többet Az év ökoturisztikai létesítménye pályázatokon is díjaztak.

MTI - Kanizsa2016-09-29 05:27:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül