Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54773846    
Honlapkeszites

Kutatók éjszakája - Programok Zala megyében

Látványos, izgalmas programokkal várják a látogatókat Zala megyében a Kutatók éjszakáján, a péntek esti rendezvényeken a témák közt a kínai orvoslástól kezdve a modern technológián át a robottechnológia is szerepel.


Zalaegerszegen Tudomány fesztiválköntösben! címmel a felsõoktatási intézményekben és a Technológiai Centrumban szerveznek programokat. A négy helyszínt ingyenes, buszos körjárat köti majd össze - mondta el Szuper Ildikó, a Zalaegerszeg Felsõfokú Oktatásáért Közalapítvány ügyvivõje az MTI-nek.    

Idén a Zala Különleges Mentõk Egyesülete is csatlakozott a programokhoz: két helyszínen - BGE (Budapesti Gazdasági Egyetem) zalaegerszegi Gazdálkodási Karán és a PTE ETK (Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar) Zalaegerszegi Képzési Központjában - mutatnak be szituációs mentési gyakorlatokat - közölte Horváth Péter, az egyesület elnöke.     

A campus területén, az egykori laktanya romos épületének második emeletérõl alpintechnika segítségével, kiépített kötélpályán mentik a hordágyon elhelyezett sérülteket. A PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjában a késõ esti órákban kezdõdik el a mentési gyakorlat, melynek idõtartama alatt reflektorokkal világítják ki a több szintes épület elõtt a fákkal benõtt parkot. Az intézmény és környéke így kiválóan alkalmas lesz a kutyás és a szituációs mentési gyakorlatok bemutatására - hangsúlyozta Horváth Péter.     

A Technológiai Centrumban a saját ipari fejlesztési projektjeibõl mutatnak be érdekességeket, de általános, ugyanakkor izgalmas mûszaki újdonságok is szerepelnek a programban. Érdekes mechatronikai megoldásokat mutatnak be, mikroszkópos vizsgálatokkal keresnek hajszálnál is vékonyabb repedéseket. A robotos témák, a robottechnológia is a program része lesz, a kisebbek számára pedig a fizika törvényszerûségein alapuló érdekes játékokat szerveznek - sorolta Háry András, a Technológiai Centrum vezetõje.     

A BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Karán az oktatók játékos formában mutatják be a kutatási területeiket. Lesz például tematikus szabaduló játék, amelynek során a csapatok a feladatok megoldásával, kódok megfejtésével juthatnak ki a bezárt szobából.     

A PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjában egészséges ételekkel kínálják a vendégeket, a biomechanikai laborban egészségiállapot-felmérést végeznek. Alotti Nasri osztályvezetõ fõorvos a magyar szívsebészetrõl, Hegyi Gabriella kutatóprofesszor pedig a kínai orvoslásról tart elõadást és arról, hogy ez utóbbi milyen helyet kaphat az európai egészségügyi ellátásban.     

A Pannon Egyetem (PE) zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében a legújabb kutatási eredményeket szemléltetik. Gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mire lehet használni a lézert, a 3D nyomtatás vagy a 3D-s megmunkálás folyamatát.     

A nagykanizsai campuson turisztikai, informatikai interaktív játékokra invitálják a csapatokat, a Soós Kutatóközpont munkatársai látványos kísérleteket mutatnak be. A programsorozat a Canis Maior csillagdában távcsöves bemutatóval fejezõdik be a dél-zalai városban.

MTI - Kanizsa2016-09-28 11:38:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül