Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400336    
Honlapkeszites

Kvótareferendum - Gyurcsány: meg kell inognia az Orbán Viktor tévedhetetlenségébe vetett hitnek

Ha a miniszterelnök a választási törvény módosításával úgy döntött, hogy a népakarat akkor érvényes, ha a választóknak több mint 50 százaléka szavaz, akkor ezzel kell "megfogni", ezért nem kell elmenni a vasárnapi népszavazásra - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kedden Nagykanizsán.


A Demokratikus Koalíció elnöke a párt kvótareferendummal kapcsolatos kampányának utolsó vidéki fórumán, mintegy 200-250 hallgató elõtt azt mondta: ha a vasárnapi népszavazás érvénytelen lesz, azzal "tíz év után elõször a demokratikus baloldal gyõzelmet arathat Orbán Viktor felett". A volt szocialista miniszterelnök azzal folytatta: "mint egy falat kenyér, annyira kell már, hogy meginogjon a jobboldalon az Orbán Viktor tévedhetetlenségébe vetett hit".     

Gyurcsány Ferenc kifejtette: nem akarja arra sem rábeszélni a magyarokat, hogy igennel szavazzanak, mert ezt "tisztességtelen játéknak" gondolja, és szerinte a liberálisok álláspontja is a miniszterelnököt segíti politikai szándékának elérésében. Tudomása szerint számos kistelepülésen a polgármesterek nyomás alatt tartják az embereket, hogy menjenek el szavazni, ezért ilyen esetekben, "a saját nyugalmuk érdekében", szavazzanak érvénytelenül, "de legyenek nagyon óvatosak és körültekintõek".     

Alig találni olyan embert Magyarországon, akinek van személyes tapasztalata az Európát már valóban elérõ menekülthullámmal kapcsolatban, hiszen ezek az emberek nem Magyarországra jönnek.    

 "Nem mi vagyunk a földi paradicsom az õ szemükben", Magyarországon csak átvándorolnak, Németországba, Svédországba, Dániába mennek" - sorolta.     

Nekünk ellenkezõ a problémánk, tõlünk mennek el saját gyermekeink és unokáink, akik "nagyon világos választ adnak önkéntelenül és ösztönösen is Orbán Viktor dilemmájára". A gyerekekeink a Nyugatot választják, ahol lehetõséget látnak, "nem Záhony, Baku vagy Moszkva felé mennek, hanem Londont, Németországot választják" - fejtegette a DK elnöke.     

A világ legbefolyásosabb országai folyamatosan keresik egymással az együttmûködést, ezért nekünk is Európát kell figyelnünk, "vagy azt a világot szeretnénk, ami tõlünk keletre van?" - tette fel a kérdést. Válaszában arról értekezett, hogy Putyin Oroszországa vagy Erdogan Törökországa helyett Merkel Németországa vagy Renzi Olaszországa legyen a minta.     

"Az emberek harmada a +pirézeket+ sem fogadná el szomszédjának", ezért is az a feladat, hogy ne növeljük az emberek félelmét, inkább el kell magyarázni, hogy "a félelmeink jó része nem racionális". Az a politika lehet tisztességes, amelyik nem egy ország félelmeire épít, hanem arra bátorít, hogy merjünk okos válaszokat adni - vélekedett.     

A DK elnöke szerint Orbán Viktor azt fontolgatja, hogy ha "véletlenül meggyõzõ fölénnyel abszolválja" a vasárnapi népszavazást, elõre hozott választást tart, de a DK szerint "ebben a hiszterizált hangulatban nem lehet okosan választani".     

Úgy fogalmazott, hogy a Fidesz politikusai "megfenyegetik" a cigányembereket, hogy ha idejönnek a menekültek, csökkennek a segélyek. Fenyegetéssel azonban nem lehet országot vezetni - hangoztatta a volt kormányfõ.     

Gyurcsány Ferenc szerint jövõ hétfõn, "bármi lesz az eredmény, Orbán Viktor gyõztesnek kiáltja ki magát", ugyanakkor a félelmek itt maradnak, nem fog egyik napról a másikra elmúlni "a mesterségesen felkorbácsolt félelemspirál".     

A fórum második felében Gyurcsány Ferenc a hallgatóság kérdéseire válaszolt. Szó esett a hétvégi budapesti robbantásról, amellyel kapcsolatban azt mondta: a kormányzó pártoknak sem állt érdekükben, hogy a kampányhajrában ilyen merénylet történjen.     

Beszélt a Jobbikról, amelynek programját szerinte a Fidesz hajtja végre. Azokra a kérdésekre, miszerint a hétvégén tömegesen "választási csalást" követnének el, azt válaszolta: nem tart ettõl, mert a választási bizottságokban a túlnyomó többség tisztességesen végzi a feladatát.

MTI - Kanizsa2016-09-28 05:38:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül