Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358944    
Honlapkeszites

Szívünk napja, kicsiknek szóló üzenetekkel

A Szív Világnapja alkalmából egész napos programmal várta a Hevesi Sándor Mûvelõdési Házba az érdeklõdõket A Szívbetegekért Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ.

Az intézmény színházi elõcsarnokában Hegedûs Györgyné, a klubként 2004-ben alakult civil szervezet elnöke köszöntötte a megjelent 300 óvodást, a kiállítókat, az idõsügyi klubok tagjait. A gyerekekhez szólva felvázolta, mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy megõrizzük az egészségünket.


A városvezetés nevében Dénes Sándor mondott köszöntõt. A kicsiknek azt üzente, hogy már ilyen pici korban úgy kell nevelni õket, hogy egészséges életmódot éljenek, amibe beletartozik a mozgás, a táplálkozás. Ez utóbbiról szólva a gyerekek egyöntetûen azt válaszolták a polgármesternek, hogy õk nagyon szeretik a csokoládét.

Dr. Matoltsy András, a Kanizsai Dorottya Kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezetõ fõorvosa, az egyesület vezetõségi tagja elmondta: a Magyar Kardiológiai Társaság és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, azaz a szívünk napján felhívja a figyelmet a szív-érrendszeri betegségek kiemelkedõ gyakoriságának a megelõzési módszerére. Tudvalevõ – folytatta, hogy Magyarországon minden második haláleset a szív-és érrendszeri betegségek miatt következik be. Az viszont kevesebbekben tudatosul, hogy ezek döntõ többségét meg lehetne elõzni helyes életmóddal. Ehhez persze az kellene, hogy minden nap a szívünk napja legyen, mert ilyen alkalmankénti kampányokkal, szûrésekkel, megelõzõ tevékenységekkel tartós eredményt nem lehet elérni. Csak céltudatos, következetes életmód változtatással. Ennek a napnak az a célja – hangsúlyozta az osztályvezetõ fõorvos, hogy elõször tudatosítsák a modern életvitelbõl adódó veszélyt, másodszor, hogy a veszély nagysága fölmérhetõ szûréssel, harmadszor, hogy praktikus tanácsokat adjanak ennek a megelõzésére.

A mai napon is különös hangsúly esik elsõsorban a gyerekek egészséges életmódra való nevelésére – mint ahogy a polgármester úr is mondta –, nem lehet ezt elég korán elkezdeni. Az ifjúsághoz fordulva a leendõ hölgyeknek és uraknak megjegyezte, hogy a csokoládék közül csak a fekete csokoládé az egészséges!

Ez alkalommal két alapító tagot is köszöntöttek. Lábecz Antalné és Martinecz Lászlóné virágcsokrot vett át Dénes Sándortól és Matoltsy Andrástól.

A megnyitó ünnepség zenés tornával folytatódott, miközben a felnõttek hosszú sora várakozott vérnyomás-mérésre, a gyerekek almát és alma ivólét kóstolhattak. Kézmûves foglalkozás, meridián torna, prevenciós tanácsadás, és még számtalan program várta szívünk napja alkalmából a lakosságot.

B.E.2016-09-27 13:43:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül