Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353353    
Honlapkeszites

Kvótareferendum - Egy hét múlva lesz az országos népszavazás

Egy hét múlva lesz az országos népszavazás a kötelezõ betelepítési kvótáról, október 2-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 105 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõk levélben szavazhatnak.


Az Országgyûlés május 10-én rendelte el a kötelezõ betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését?"     

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, vagyis nincs szavazategyenlõség. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyûlésre három évig kötelezõ.     

Az októberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és fõkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha szeptember 24-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a vasárnap reggeli adatok szerint 11 233-an tették meg. A választópolgárok 105 külképviseleten adhatják le voksukat, az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelõzõ napon, október 1-jén, szombaton lesz a voksolás.     

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén, vagy ugyanazon a településen, de a lakcímétõl eltérõ szavazókörben élni kíván a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Az átjelentkezést szeptember 30-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzõjétõl személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Eddig 37 010-en jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.     

Október 2-a újdonsága, hogy ez az elsõ országos népszavazás, amelyen a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõ magyar állampolgárok is voksolhatnak. Azok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-éig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe, ezt 274 727-en tették meg.     A levélszavazatokat vissza lehet juttatni postán a Nemzeti Választási Irodához október 1-jén éjfélig, de azokat le lehet adni munkanapokon a kijelölt 12 külképviseleten, valamint a szavazás napján a szavazás idõszakában a külképviseleteken és az országgyûlési egyéni választókerületek székhelyein.     

A népszavazás eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után állapítják meg.

MTI - Kanizsa2016-09-25 10:47:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül