Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314827    
Honlapkeszites

Népszavazás: az utca emberét kérdeztük

Közeledik október másodika, szavazni fog az ország. A kampány lázában égve plakátok, hirdetések jelennek meg az egyik, vagy a másik „variációra” való voksolásra buzdítással, de például a közösségi weboldalakon sokan az otthonmaradás mellett ágálnak. Jobbára a pártok, politikusok véleményét ismerhettük meg eddig, ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük az utca emberét: Nagykanizsán mi (legyen) a helyzet migránsügyben?


Fazekas Ferenc közmunkásként dolgozik, és egyáltalán nem támogatja, hogy migránsokat telepítsenek be Magyarországra. – Vannak itt is szegény emberek, támogassák inkább õket. Például lehetne emelni a közmunkások bérét is abból a pénzbõl, amit a menekültekre akarnak költeni – mondja határozottan a férfi. – És az sem biztos, hogy aki menekültnek mondja magát, az tényleg menekült, és nem terrorista. Ne jöjjenek ide, ennyi.

Hasonlóan vélekedik Nagy-Bozsoky Lajos is, aki a nemrég épült javítóintézetben dolgozik gyermekfelügyelõként. – Egyértelmûen nem támogatom a betelepítésüket, ezért el is megyek, és nemmel fogok szavazni. Teljesen más a kultúrájuk, más a hitük, ami pont akkor mutatkozik meg a legélesebben, mikor kényszerbõl két vallást, két kultúrát vagy népcsoportot egymás mellé költöztetnek. Nézzük csak meg, például Indiát, ahol a hinduk és a muzulmánok sosem fognak békében élni, de elég csak megnézni Szíriát, vagy Irakot, ahol még muzulmán sem fér meg a muzulmánnal, mert az egyik síita, a másik meg szunnita, közben mindketten Allahhoz imádkoznak – sorolja a negyvenes évei elején járó férfi. – Családom van, feleségem, gyerekem. Egyrészt féltem õket, másrészt viszont a migránsokra kényszerbõl költendõ pénzt költsük inkább a magyarok boldogulására. Magyarországon vagyunk, magyarok vagyunk, nem? – kérdez vissza búcsúzóul.

Jancsár Sándorné már 83 éves, de még mindig élénken érdeklõdik a politika után. „Migráns ügyben” is megvan a véleménye, amit nem is rejtett véka alá. – Nem akarom, hogy idejöjjenek a menekültek, dehogy akarom, hát ki akarná? Szerintem nincs épeszû magyar ember, aki itt akarja látni õket – mondja határozottan az idõs asszony. – Mégsem megyek el szavazni, mert semmi értelme az egésznek, csak pénzkidobás. Úgyis az lesz, amit Európa akar. Vagy azt csináljuk, amit mondanak, vagy repülünk az Unióból. Az erõsebb kutya elve alapján…

Vida Éva sem támogatja, hogy idejöjjenek a migránsok, éppen ezért feltétlenül el fog menni, és nemmel fog szavazni. Mint elmesélte: családi érintettség gyõzte meg ebben. – Én nem támogatom, hogy idejöjjenek, és azt is megmondom, hogy miért. Idén tavasszal, Gyõrben, a húgomat megkergette három menekült, és nem akarom, hogy itt, Nagykanizsán majd attól keljen rettegnem, hogy mikor fognak akár utánam, akár a gyerekeim után „állni”, megkergetni – szögezte le az irodai adminisztrátorként dolgozó, fiatal nõ. – A húgomnak az volt a szerencséje, hogy egy olyan szûk utcában kezdték el üldözni, ami egy nagyobb sétálóutcára nyílt, így a sok embert látva, a migránsok felhagytak a megkezdett támadással. De mi lett volna, ha? Nem akarok félve járni-kelni sem Kanizsán, sem az országban – mondja keserûséggel a hangjában.

Maros Sándornét sokan ismerik városunkban, hiszen az állatotthon titkára. Nyugdíjasként azt fogalmazta meg: nem tudja, hogy részt vegyen-e a népszavazáson, mert vannak érvei a részvétel ellen, de vannak érvei a szavazás mellett is. – Még nem döntöttem, hogy elmegyek-e voksolni. Nyugdíjasként, túl a hatvanon, nem tudom megmondani, hogy mi fog történni, ha bejönnek ide, mert nem ismerem azt a népet, viszont, mint szociálisan érzékeny ember, borzasztóan sajnálom a gyerekeket és az anyákat, meg azokat a felvételeken látható embereket, akik elesettnek tûnnek, és támogatást, segítséget várnak – mondta elgondolkozva Zsuzsa. – Tehát sajnálom õket, de tartok is a helyzettõl, mert nem ismerem a kultúrájukat, és nem tudom, mi lesz, mit fognak csinálni, ha itt lesznek.

Skanecz Tamás szavazni mindenképpen fog, de még nem tudja, hogy igennel vagy nemmel szavazzon-e. A kiskanizsai fiatalember is az érvekre hivatkozott, mikor kifejtette: most még fogalma sincs, melyik rublikába húzza be azt a bizonyos ikszet.

Koloszár Attila gyepmester véleménye szerint nincs ember ebben az országban, aki tárt karokkal várná õket. – Teljesen más kultúra, sosem fognak tudni beilleszkedni. Étkezés, vallás, a nõkkel, gyerekekkel, de még az egymással való bánásmód is, mindenben az ellentéteink. Családos ember vagyok, nyilván aggódok az enyéimért. A migránskérdést nem itt, és nem a magyaroknak kell megoldani. Európának, Oroszországnak, az USA-nak, a nagyhatalmaknak. Had döntsük már el mi, hogy kit akarunk befogadni az országunkba, és kit nem. Van éppen elég megoldásra váró feladat itthon, azokat oldjuk meg, ne újabb gondot vegyünk a vállunkra. A migránsokra elköltendõ pénzt inkább a magyar családokra kellene költeni – mondta Koloszár Attila.

Papp Gábor, a Netta-Pannonia Kft. hulladékudvar-kezelõje csakugyan nemmel fog szavazni. – Nem szeretném, ha migránsok telepednének le itt, a mi hazánkban. Más civilizáció, más életvitel, más világszemlélet, és úgy gondolom, súlyosan károsítaná a magyar társadalom élethelyzetét a betelepítésük. Természetesen elmegyek szavazni, és nemmel fogok voksolni.

– Elmegyek, és nemmel fogok szavazni – mondta határozott meggyõzõdéssel Gáspár-Varga Krisztina, akit autóvezetõ-oktatóként szintén sokan ismernek Nagykanizsán. – Lehet látni szerte Európában, hogy mi történik ott, ahová migránsokat telepítenek. Nõk elleni támadások, utcai zavargások, terrorcselekmények. Vannak nálunk gazdagabb, fejlettebb országok, fogadják be õket azok, ha így akarnak segíteni, bár szerintem ez nem megoldás. Megoldást a nagyhatalmak tudnának itt felmutatni, nekik kellene megoldani ezt a problémát, nem a magyarokra hárítani a menekültek egy részét, mondván: oldjátok már meg ezt ti, jó? Szerintem ez így nagyon nincs jól, örülünk, ha a saját, szegény sorsú magyar honfitársainkat gardírozni, segíteni tudjuk, van nekünk gondunk migránsok nélkül is. Viszont anyaként nagyon sajnálom azokat a kisgyermekeket, akiket átrángatnak a fél világon, ki tudja miért…

Németh Mária Ingrid a zalakomári mûvelõdési házban dolgozik, szintén közfoglalkoztatottként. – Nem támogatom a migránsok letelepedését, legalábbis ilyen formában nem – hangsúlyozta nyomatékosan a fiatal. – Ha Magyarországon szeretnének letelepedni, akkor õk alkalmazkodjanak hazánk törvényeihez, szabályaihoz, szokásaihoz, valamint, ha õk a háború elõl menekülnek, akkor itt ne hozzanak létre újabb viszályokat. Elmegyek szavazni, és nemmel fogok voksolni.

Kanizsa2016-09-25 08:28:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül