Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983860    
Honlapkeszites

Júliusban 2,9 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 2,9, a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,0 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest - közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A most publikált adatok 0,2 százalékponttal haladják meg a szeptember elején közzétett elõzetes számokat.


A növekedésben leginkább a júliusi viszonylag magas bázis hatása játszott szerepet a KSH szerint.     

Az elõzõ hónaphoz képest júliusban a nyers adatok szerint 2,8 százalékponttal, a kiigazított adatok alapján 1,7 százalékponttal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.     

Az egy évvel korábbihoz képest a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának 6,7 százalékos emelkedése mellett az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nõtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene júliusban.     

Az árucikkek széles körére kiterjedõ, a kiskereskedelmi forgalomból 2,9 százalékos részesedésû csomagküldõ és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bõvülést.     

A legnagyobb mértékben, 9,5 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben nõttek az eladások. A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben 8 százalékkal, az iparcikk jellegû vegyes üzletekben 3,2 százalékkal, a gyógyszer- gyógyászatitermék-, illatszer- és a bútor-, mûszakicikk-üzletekben pedig egyaránt 2,5 százalékkal nõtt a forgalom. Csökkenés volt viszont a használtcikk-üzletekben, 8,8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak le júliusban az egy évvel korábbihoz képest.     

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7 százalékkal nõtt a forgalom az elõzõ havi 3,4 százalékos bõvülés után. Az élelmiszer-kiskereskedelem több mint háromnegyedét adó élelmiszer jellegû vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nõtt.     

2016. január-júliusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nõtt az értékesítés volumene.

MTI - Kanizsa2016-09-23 10:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül