Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044841    
Honlapkeszites

Mintegy 1700 program a Múzeumok Õszi Fesztiválján

Országszerte több mint 150 múzeumban mintegy 1700 programmal, köztük színes múzeumpedagógia foglalkozásokkal, ismeretterjesztõ túrákkal és szakmai eseményekkel várja az érdeklõdõket a 11. Múzeumok Õszi Fesztiválja szeptember 26. és november 13. között.


A programok idén tízféle tematikába szervezõdnek - mondta el Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkár. Hangsúlyozta azt is, hogy a 2006-ban indult, tavaly már 160 ezer látogatót vonzó fesztivál vitathatatlanul a legfontosabb nagy múzeumi rendezvények sorába illeszkedik.    

Krucsainé Herter Anikó a sajtótájékoztatón kiemelte a csaknem 100 programot felsorakoztató, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk elnevezésû tematikát, amelynek részeként a múzeumok a helyi természeti, építészeti és kulturális értékeket bemutató gyalogos vagy kerékpáros túrákat szerveznek a helyi közösségekkel, önkormányzatokkal közösen. Mindez egybevág az idei fesztivál egyik fontos célkitûzésével, amely szerint szeretnének új múzeumbaráti köröket létrehozni, erõsíteni a kapcsolatokat a múzeumi intézmények és a lakosság között.     A 2016-os Múzeumok Õszi Fesztiválja jelmondata "a legnagyobb magyarra", Széchenyi Istvánra emlékezve az Építs hidat - Híd, ami összeköt! lesz - mondta el Krucsainé Herter Anikó, aki hozzátette azt is, hogy 2006 óta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) összesen 180 millió forinttal támogatta a fesztivált.     

Sipos Imre köznevelésért felelõs helyettes államtitkár arról beszélt, hogy ma sokat hallani a hallgatói terhek csökkentésének igényérõl, azonban a kérdést nem szabad csupán az óraszámok felõl megközelíteni, a minõségi oldalt szem elõtt tartva a múzeumok által kínált értékes, a gyerekek számára személyes élményt kínáló programok is fontos szerepet játszhatnak.     

Cseri Miklós, a fesztivált szervezõ Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fõigazgatója a programokat ismertetve kiemelte az õszi szünetet töltõ diákok és családjuk számára közös élményeket kínáló Õsz(i)re hangolunk elnevezésû új tematikát. A szakmai programokról szólva megemlítette a szeptember 26-i budapesti Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, ahol átadják az intézmények munkáját elismerõ Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a szakembereket kitüntetõ Kiváló Múzeumpedagógus Díjat is.   

November 3-án és 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik meg a 8. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, itt a magyar társadalmat terhelõ, kibeszéletlen 20. századi történelmi traumák feloldásához hozzásegítõ lehetséges múzeumi módszerekrõl fognak tanácskozni - fûzte hozzá Cseri Miklós.     

A Múzeumok Õszi Fesztiválja értékes családi programokat nyújtva segíti a belföldi turizmust - hangsúlyozta az eseményen Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, Mártonné Máthé Kinga. Elmondta: évente 25 millió kereskedelmi vendégéjszakát regisztrálnak Magyarországon, ennek felét adja a belföldi turizmus. A belföldi vendégéjszakákat a nyári mellett jelentõs részben a téli, tavaszi és õszi oktatási szünetekben töltik el.     Hozzátette: az ügynökség idén is a www.itthon.hu internetes oldalon közzétett 80 kedvezményes szálláslehetõséggel várja a fesztivál vidéki helyszíneire látogatókat.     

A fesztivál médiatámogatója a közmédia M5 kulturális és oktatási csatornája, amely az esti kulturális híradókban, a Hétvégi belépõ és a gyerekeknek szóló Ismerd meg! címû szórakoztató mûsorokban is foglalkozik a rendezvénysorozattal - mondta el a csatorna igazgatója, Dér Ágnes.     

A fesztivál teljes programkínálata elérhetõ a www.oszifesztival.hu oldalon, valamint a rendezvénysorozat saját, Event@Hand MOF elnevezésû ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.

MTI - Kanizsa2016-09-22 14:47:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül