Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319568    
Honlapkeszites

NGM: negyvenhárom hónapja növekednek a reálbérek Magyarországon

Magyarországon folytatódik a kedvezõ folyamat, több mint három éve, negyvenhárom hónapja folyamatosan növekednek a reálbérek - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára a friss statisztikai adatokra reagálva.


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban a bruttó átlagkereset 256 900 forint volt, 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, január-júliusban a bruttó keresetek 5,9 százalékkal nõttek az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Az év elsõ hét hónapjában a bruttó átlagkereset 257 900 forintot ért el, a nettó keresetek emelkedése - a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékû, 7,5 százalékos volt.     

Cseresnyés Péter kifejtette: elsõsorban a reálbér-emelkedés dinamikája nõtt jelentõsen, az elmúlt hónapokban éves mérésben a nettó béremelkedés 7 százalék feletti, a mostani adat is 7,4 százalékos átlagos reálbér-növekedést mutat. Megjegyezte: az alacsony infláció mellett a személyi jövedelemadó idei 1 százalékpontos csökkenése is jótékony hatással volt a reálbér emelkedésére.     

Az államtitkár hangsúlyozta, azzal számolnak, hogy az õszi hónapokban is kitart a bérnövekedés, hiszen jelentõs igény van a jól képzett szakemberekre, és ez húzza magával a béreket.     

A reálbérek a versenyszférában is folyamatosan emelkednek, de ezen a területen az állam jó példával jár elöl - mondta az államtitkár. Az elmúlt idõszakban közfoglalkoztatottak nélkül a közszférában a reálbér emelkedése 11 százalék felett volt, elsõsorban a pedagógusok, az egészségügyi, a rendvédelmi dolgozók béremelése miatt.     

A szaktárca közleményében kiemelte: a közfoglalkoztatással szûrt reálbér-emelkedés a vállalkozási szférában 6,7 százalékos, a költségvetési szférában 11,6 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 6,9 százalékos volt az elsõ hét hónapban.     

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a versenyszférában - a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál - nagymértékû, közel 65 ezres létszámbõvülés volt 2015 júliusához képest.     

A folyamatos béremeléseknek, a továbbra is kedvezõ inflációs környezetnek és az évrõl-évre emelkedõ minimálbérnek köszönhetõ töretlen reálbér-emelkedés jól tükrözi, hogy a magyar reformok mûködnek, a beérkezett makrogazdasági adatok pedig további reálkereset-emelkedést vetítenek elõre - áll a közleményben.

MTI - Kanizsa2016-09-21 06:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül