Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353258    
Honlapkeszites

Kvótareferendum - Két hét múlva lesz a népszavazás

Két hét múlva, október 2-án 8 millió 277 ezer választópolgár szavazhat az országos népszavazáson. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 105 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõk levélben szavazhatnak.


Az Országgyûlés május 10-én rendelte el a kötelezõ betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését?"     

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, vagyis nincs szavazategyenlõség. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyûlésre három évig kötelezõ.     

Az októberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és fõkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a magyarországi lakóhelyük szerinti helyi jegyzõnél szeptember 24-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Ezt a választás elõtt két héttel 6 658-an tették meg. A választópolgárok 105 külképviseleten adhatják le voksukat, az idõeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelõzõ napon, október 1-jén, szombaton lesz a voksolás.     

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén, vagy ugyanazon a településen, de a lakcímétõl eltérõ szavazókörben élni kíván a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Az átjelentkezést szeptember 30-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzõjétõl személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Eddig 19 664-en jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.     

Az októberi népszavazás újdonsága, hogy ez az elsõ országos népszavazás, ahol a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõ magyar állampolgárok is voksolhatnak. Azok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyûlési választások elõtt, vagy azóta regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt. A vasárnap reggeli adatok szerint 274 572 külhoni magyart vettek fel a központi névjegyzékbe.     

A már regisztrált levélben szavazóknak augusztus végén postázta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazási levélcsomagot, amelyben megtalálják a szavazólapot, a választó azonosításához szükséges nyilatkozatot, a kitöltési útmutatót, valamint egy kisebb borítékot a szavazatnak, továbbá egy nagyobbat a szavazatot tartalmazó kis borítéknak és a nyilatkozatnak. Akik a külképviseleteken kívánják átvenni szavazási levélcsomagjukat, hétfõtõl tehetik ezt meg.     

A levélszavazatokat vissza lehet juttatni postán az NVI-hez október 1-jén éjfélig, de le lehet azokat adni hétfõtõl munkanapokon a kijelölt 12 külképviseleten, valamint a szavazás napján a szavazás idõszakában a külképviseleteken és az országgyûlési egyéni választókerületek székhelyein.     

A népszavazás eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után állapítják meg.

MTI - Kanizsa2016-09-18 12:12:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül