Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983634    
Honlapkeszites

A múlt sokszínû emlékei

A Kulturális Örökség Napjai országos programsorozat részeként a képviselõtestület tagjai megismerhették a Thúry György Múzeum Zrínyi utcai raktárbázisán található gyûjteményeket.


Kunics Zsuzsa A polgárok lajstromát mutatja be a vendégeknek. A vaskos, régi kötet fontos darabja a helytörténeti gyûjteménynek. Ilyen és ehhez hasonló kincsek találhatók a múzeum Zrínyi utcai raktárbázisán, amely a Kulturális Örökség Napjainak egyik nagykanizsai helyszíne volt. A programsorozat célja felhívni a figyelmet azokra a mûtárgyakra és történelmi emlékekre, amelyek nem láthatók kiállításokon.

Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója azt mondta: „Mi ezért gondoltuk, hogy a Zrínyi utcai raktárépületünket, ahol több mint 50 ezer tárgyat és dokumentumot õrzünk, amelyek nagykanizsai, megyei, és sok esetben országos tekintetben is fontos nemzeti értékeink, bemutassuk a fenntartóinknak, támogatóinknak, a képviselõ uraknak, a Humán Bizottság tagjainak.”

A helytörténeti mellett a képzõmûvészeti, valamint a néprajzi gyûjteményt is megismerhették a vendégek, akik a muzeológusok munkájába is betekintést nyertek. „Elég hatalmas a néprajzi gyûjteményünk, fõleg egy vidéki múzeumhoz képest: több mint 17 ezres.” Elsõsorban amit kiemelnék, az a textilgyûjteményünk, hiszen Zalában több olyan viseleti egység van, amelynek szinte a teljes történetét be tudjuk mutatni ennek a segítségével. Ezen kívül a méhészeti, a láda- és a pásztorgyûjteményünk is nagyon jelentõs” - tájékoztatott Gyanó Szilvia néprajzkutató.

 Kanizsa TV - Kanizsa2016-09-18 03:28:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül