Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976330    
Honlapkeszites

Navracsics: Európa válságából a közösségekre alapozva van kiút

Európa lehet ugyan óriási válságban, de ha a közösségekre alapozzuk Európa jövõjét, igenis van kiút a jelenlegi válságból - jelentette ki Navracsics Tibor szombaton Zalaegerszegen, a Zala Megyei Önkormányzat díjátadó közgyûlésén.


Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa közölte: bár vannak, akik "Európai Egyesült Államokat és nemzetállamokat tagadó európai szintû föderalizmust hirdetnek - egyre fogyatkozó létszámban -, valójában mégiscsak annak az álláspontnak van igaza, amit Magyarország is évtizedek óta képvisel, amely az Európai Uniót a közösségek közösségeként képzeli el".     

Ez az európai közösség pedig pontosan az olyan erõs területi közösségekre épít, mint Zala megye, ahol az embereket összeköti az identitástudata, a múlt, a szokások, és erre az alapra építve, együttmûködve más közösségekkel, európaiként éli meg a hétköznapokat - fogalmazott Navracsics Tibor.     

Pontosan ezek az együttmûködési formák mutatják, hogy "az európai identitás nem valami ördögtõl való dolog, más bolygón megvalósuló absztrakció, hanem pontosan az, amit mi a hétköznapokon megélünk: itt élni Európa közepén Zala megyeiként, közép-európaiként, európaiként, együttmûködve más közösségekkel".     

Az uniós biztos megítélése szerint ünnepelni csak közösségek tudnak, s ilyen életerõs, összetartó közösség Zala megye is. Ennek 800 évre visszamutató történelmi elõzményei, hagyományai is vannak, hiszen az egyik elsõ magyar vármegyeként jött létre és harcolta ki az önkormányzáshoz való jogot.     

A közösségek válságát éljük ma, amit sokszor úgy tolmácsolunk, hogy akkor van egy közösség válságban, ha annak tagjai nem tudják kiteljesíteni az életüket. Valójában azonban akkor van válságban a közösség, ha maga nem tudja kiteljesíteni a küldetését - emelte ki Navracsics Tibor.     

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke (Fidesz-KDNP) a meghívott közigazgatási vezetõk és korábbi díjazottak elõtt a megyei önkormányzat elmúlt évérõl beszámolva felidézte, hogy a 2012-ben megváltozott törvény értelmében most a vidékfejlesztési feladatok összehangolása a megyei önkormányzatok legfõbb feladata. Zalában 22 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, amelyeket 17 konstrukcióban érhetnek el a pályázók.     

A megye nemzetközi, határon átnyúló programokban is részt vesz, de a két megyei jogú várossal is rendszeresen egyezteti a területfejlesztési elképzeléseket. Mindezen túl a muravidéki magyarságot is támogatja anyagilag, Kovásznával közös értéktárat hozott létre, illetve két év óta kárpátaljai gyerekeket táboroztat Zalában - részletezte a megyei önkormányzat elnöke.     

A Zala Megyei Közgyûlés díjkiosztó ülése keretében a megye díszpolgári címét vehette át Papp Lajos szívsebész, illetve további 11 magánszemély és szervezet részesült a zalai önkormányzat évente átadott kitüntetéseiben.

MTI - Kanizsa2016-09-17 16:47:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül