Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320318    
Honlapkeszites

Kvótareferendum - Ma 16 óráig lehet delegáltakat bejelenteni

Ma 16 óráig jelenthetnek be a delegáltakat a választási bizottságokba az októberi népszavazásra az országgyûlési képviselõcsoporttal rendelkezõ pártok és a népszavazás kezdeményezõje.


A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.     

A népszavazáson a szavazatszámláló bizottságokba - országosan 8306 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba - ebbõl országosan 2025 van - két-két tagot küldhetnek az Országgyûlésben frakcióval rendelkezõ pártok és a népszavazási kezdeményezés szervezõje. Az országgyûlési egyéni választókerületi választá

si bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhatnak a frakciók és a népszavazási kezdeményezés szervezõje.     A választási bizottságok megbízott tagjait szeptember 16-án, pénteken 16 óráig kell bejelenteni, de egyelõre nagyon kevés a delegált a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.     

2014-ben az országgyûlési választáson 40 854 delegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.     

Ha a bizottságok taglétszáma - a delegálás hiánya miatt - nem éri el az ötöt, akkor a választott póttagokat kérik fel, hogy vegyenek részt a bizottsági munkában.     

A frakcióknak érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül gyõzõdhetnek meg a népszavazás tisztaságáról, ellenõrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.     

A választási bizottságokban ülõ választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az õt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.     

Az Országgyûlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését?"

MTI - Kanizsa2016-09-16 09:37:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül