Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049667    
Honlapkeszites

Kulturális örökség napjai - Programok Zala megyében

Megnyitják a Georgikon és az egykori Amazon Szálló épületét a látogatók elõtt, Bartók Béla keszthelyi gyûjtõútjáról nyílik kiállítás és bemutatják az egyházi közösségek épített örökségét Zala megyében a hétvégén a Kulturális örökség napjain.


Keszthelyen a Pannon Egyetem (PE) Georgikon Kar A épületében szombaton 10 órától tartanak épületvezetést. A program résztvevõi körbejárhatják az épületegyüttest és beléphetnek olyan termekbe is, amelyek máskor zárva vannak a látogatók elõtt.     

A szakemberek korabeli dokumentumok segítségével idézik fel Európa elsõ agrár felsõoktatási intézményének, az 1797-ben alapított Georgikonnak a történetét és ezzel párhuzamosan bemutatják a karon jelenleg mûködõ értékteremtõ közösségek - például a Táj és Ember Klub - tevékenységét is.     

A rendhagyó egyetemi séta a Georgikon Kar kezelésében lévõ Szendrey Júlia Emlékszoba megtekintésével folytatódik. Vasárnap Petõfi Sándor özvegyének szülõházában Bartók Béla Keszthelyen - 110 éve címmel nyílik kiállítás.       

Bartók Béla (1881-1945) gyûjtõútja során, száz esztendõvel ezelõtt, 1906 szeptemberében látogatott el Keszthelyre. A zeneszerzõ, népzenekutató Festetics Tasziló újmajori gazdaságának intézõi házában szállt meg. A Szendrey Júlia-emlékszobában nyíló minitárlaton többek közt a keszthelyi útja során gyûjtött 41 keszthelyi népdal-dokumentációt is bemutatják. A program a Helikon Kórus Bartók emlékmûsorával fejezõdik be a Balatoni Múzeumban.     

Az örökség és közösség központi témához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében mûemlékvédelmi szakmérnök, történész és mûvészettörténész vezetésével épületbemutatást is tartanak Keszthelyen: szombaton a Szent Miklós-kápolnát, a Balaton parti város legrégebbi épületét, a Fõ téren álló gótikus templomot, a felújított, 1920-as években emelt evangélikus templomot, és a református templomot mutatják be. Vasárnap a keszthelyi zsinagóga épületét tekinthetik meg a látogatók.     

A Kulturális örökség napjain az érdeklõdõk a pincétõl a padlásig végigjárhatják az Amazon Szálló 18. századi mûemléképületét is.     

Zala megye településein vasárnap szakemberek vezetésével különleges építészeti értékekkel bíró katolikus templomokat is megtekinthetnek az érdeklõdõk. A Bödébe vezetõ út mentén az Árpád-kori templom tornyának ablakában látható kos- és a tehénfejhez egy legenda is kapcsolódik: a nyáját legeltetõ pásztor a romos templom tövében bújt el állataival a török csapatok elöl. A néphit szerint a pásztor - mivel megmenekült a veszélybõl - hálából helyreállítatta a templomot.     

Pákán a barokk stílusú templomba várják a látogatókat, melynek berendezése a 18. századból származik, a fõoltár freskóját 1733-ban Johann Ignac Cimbal festette.     

A templom közvetlen közelében található Öveges József (1859-1979) szülõháza. A múzeumként mûködõ, felújított épületben õrzik a fizikus, piarista tanár használati és kísérleti tárgyait, és néhány kísérleti eszközt a látogatók is kipróbálhatnak.

MTI - Kanizsa2016-09-16 05:12:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül