Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395472    
Honlapkeszites

A finom ételeket, a jó bort és magunkat ünnepeljük

Gyönyörû nyári délután fogadta a XIII. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál megnyitójára érkezõket az Erzsébet téren. A kézmûves kirakodóvásár portékái között kedvükre válogathattak a felnõttek és az ifjak, s ha megéheztek és megszomjaztak, a gasztroutcában finomabbnál finomabb étkeket kóstolhattak. A gyerekek sem maradtak ki a fesztiválozásból. Szüleik kíséretében fagyival, vattacukorral, lufival a kezükben érkeztek a nagyszínpad közelébe, ahol mindig történt valami.


Az ünnepélyes megnyitót a Papa Jazz Seven muzsikája elõzte meg. Zenéjük ritmusát átvette a közönség is, volt, aki szólóban, volt, aki a párjával táncolt.

– A magyar bor olyan, mint a barátság. Mentõl óbb, annál erõsebb! A Bánk Bán-ból citált szállóige lehetne akár a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál jelmondata is – jegyezte meg köszöntõ szavaiban Cseresnyés Péter államtitkár, Nagykanizsa és térsége országgyûlési képviselõje. – Évszázadok bölcsessége és tapasztalata sûrûsödik ebben a két sorban és a történelmi megállapítás, amely amellett, hogy a jó bor dicsérete a barátság örökérvényû himnusza is lehetne egyben. És jó érzés kimondani, ez a fesztivál, a most már országosan is ismert program, ugyanerrõl szól. A jó borról és a barátságról, hiszen a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál alkalmat kínál a találkozásokra, a beszélgetésekre, a régi barátok kézfogására, vagyis arra, hogy megéljük a közösséghez való tartozásunkat. Kétség sem férhet hozzá, hogy Nagykanizsa a dödölle fõvárosa – hangsúlyozta, amit nemcsak õ állít, hanem számos fórumon, sajtótermékben is így említenek.

A politikus kiemelte: a múlt és a jövõ, a hagyomány és az arra alapozott fejlõdés találkozik a kormány által támogatott, a térség gazdasági fellendítését szolgáló Mura programban is. Sokan és sokat gondolkodtak azon a vállalkozókkal, településvezetõkkel és civilekkel közösen, hogy mi jelenthet Nagykanizsa és egész Dél-Zala számára elõrelépést, lendületet és újabb sikert. Végül arra jutottak, hogy a meglévõ értékekre kell alapozni a terveinket, elképzeléseinket. A Mura programot a kormány nemzeti programmá minõsítette, melynek keretében mintegy 80 település fejlesztése kezdõdhet meg a közeljövõben, beleértve ebbe természetesen Nagykanizsát is. És hogy mi köze mindennek a borhoz, a dödölléhez és a közösség építéshez? – A válasz egyszerû. Mert saját értékeinket, kincseinket, felhalmozott tudásunkat akarjuk a jövõ szolgálatába állítani – fogalmazott az államtitkár, és ezekre alapozva tervezünk biztos jövõt az itt élõknek – tette hozzá. Szerencsére Nagykanizsa történelme olyan gazdag, hogy nekünk nem nagyon kell jeles napokat kutatni, nem kell ünnepeket kreálnunk. Ezen a két napon a jó bort, a finom ételeket ünnepeljük, és persze egy kicsit magunkat is. A közösséget és városunkat, Nagykanizsát. A megújult belváros pedig méltó és illõ helyszínt biztosít a város programjainak, így a Bor- és Dödölle Fesztiválnak is. Ez is közös értékünk, közös sikerünk.

Cseresnyés Péter államtitkár köszöntõjét követõen Dénes Sándor polgármester megnyitotta a fesztivált.

Miután a városvezetõ üdvözölte a megjelenteket és a határon túlról érkezõket, máris megosztott két titkot a kíváncsi hallgatósággal. Az egyik természetesen a dödöllérõl, a másik a borról szólt. A dödöllérõl az volt a titok, hogy a legjobb dödöllét a Démon nevû krumpliból tudjuk készíteni. Próbálják meg mindenképpen – javasolta. A borral kapcsolatos titok pedig így szólt: már az õseink is megmondták, hogy szõlõbõl lehet a legjobb bort csinálni! – A mai ünnepen sok finom pirított dödöllét és sok-sok finom bort kóstolhatunk, fogyaszthatunk – jegyezte meg, végezetül kellemes együttlétet kívánt a város- e közösségépítõ rendezvényéhez.

B.E.2016-09-09 19:17:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül