Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314848    
Honlapkeszites

Kvótareferendum - Alapjogokért Központ: az Amnesty elbagatellizálja a népszavazás tétjét

Az Alapjogokért Központ keddi közleménye szerint az Amnesty International (AI) tájékoztató kampánya alapvetõen próbálja elbagatellizálni az október 2-ai referendum tétjét.


Álláspontjuk szerint a szervezet azt sugallja, hogy nincs érdemi jelentõsége a választópolgári döntésnek, így kvázi a szavazástól való távolmaradásra buzdít.     

Az emberi jogi fundamentalista szervezet - ahogy a múltban már többször - most is félrevezetõ információkat közöl a migránsválsággal, illetve az október 2-ai népszavazással kapcsolatban - írják.     

Az AI által állítottakkal szemben az igazság az, hogy Magyarország nem ruházta át alkotmányos és nemzeti identitását az unióra, azt az EU-nak is tiszteletben kell tartania, így a migráció kapcsán nem alkalmazhat olyan megoldásokat, amelyek kihatással lennének egy tagállam lakosságának nyelvi, kulturális vagy etnikai szerkezetére - hangsúlyozzák.     

A központ úgy fogalmaz, "az EU tehát nem írhatja elõ migránsok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését: a bevándorláspolitika az uniós szerzõdések alapján tagállami hatáskör, és a közös menekültpolitikába tartozó döntések sem érinthetik egy tagállamnak a közrend fenntartására vagy a belsõ biztonság megõrzésére vonatkozó kompetenciáit".     

Ezek alapján az Országgyûlés egy érvényes és eredményes népszavazás folytán a kérdés kapcsán hozhat döntést, és a kötelezõ betelepítésnek akár alkotmányos tilalmat is szabhat - hangsúlyozzák, ennek következményeként említve, hogy így a magyar hatóságok nem lennének kötelesek végrehajtani a vonatkozó uniós jogi aktusokat.     

Kitér a közlemény arra is, most nem csak a Magyarország tiltakozása ellenére megszavazott kvótában szereplõ 1294 emberrõl szavazunk, hiszen "nem átmeneti, hanem állandósított mechanizmus alapján folyamatosan osztanák szét az EU területére áramló migránsokat, és ha egy tagállam nem tenne eleget kötelezettségének, akkor évente közel 80 millió forintot kellene fizetnie egy migránsért".

MTI - Kanizsa2016-09-06 12:13:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül