Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338375    
Honlapkeszites

Pillérek

2013-ban, a Hit évében avatták fel Gyimesbükkön a Megmaradásunk oszlopait és a hozzájuk tartozó székelykaput. A baranta közösség elhatározta, hogy – a szimbólumrendszert és az eszmeiséget megõrizve – hasonló kopjafákat készítene helyi fafaragók segítségével. Az emlékoszlopokat a Csónakázó-tó mellett szeretnék felállítani.


A gyimesbükki Megmaradásunk oszlopai a nemzet és az élet pilléreit szimbolizálják. A barantások régi terve, hogy Nagykanizsán is legyen egy ehhez hasonló emlékoszlopsor. A legutóbbi Népi visszaemlékezést ennek jegyében az ötletelgetésnek szentelték.

„A leginkább tetszõ és leginkább kívánatos eljárás az lenne, ha akácfából telepítenénk ezeket, és nem tölgybõl, ahogy azt eredetileg is gondoltuk. Csávás Csaba javaslatára olyan villás fákat keresnénk és telepítenénk, amelyekre kis harangokat is tudnánk tenni” - mondta Vörös András, a Thúry Vitézlõ Oskola vezetõje.

Többen is jelezték, hogy szívesen részt vennének a munkálatokban. Csávás Csaba például az általa vezetett Fafaragó Szakkör segítségét is felajánlotta. „Ez kettõs dolog lesz, mert én is fogok alkotni, de lesznek olyan tanulóim, akik bevállalnak egy-egy emlékoszlopot, amely egyben harangláb is lenne. Tehát itt tanítanom is kell. Amikor faragok, megszûnik körülöttem a világ. Hát, ezúttal érdekes feladat lesz, hogy közben irányítanom is kell” - árulta el Csávás Csaba, a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház Fafaragó Szakkörének vezetõje.

A barantások a Csónakázó-tónál található, kilátó melletti dombon állítanák fel az emlékoszlopokat, bízva abban, hogy aki megtekinti azokat, fontos gondolatokat kap majd útravalóul.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-09-05 05:38:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül