Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319919    
Honlapkeszites

Kvótareferendum - Négy hét múlva lesz a szavazás

Négy hét múlva, október 2-án lesz a kötelezõ betelepítésrõl szóló országos népszavazás, a voksolásra jogosult több mint nyolcmillió választópolgár 3177 település 10 331 szavazókörében, illetve 105 külképviseleten személyesen szavazhat. Azok a választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, levélben adhatják le voksukat.


Az Országgyûlés május 10-én rendelte el a kötelezõ betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését?"     

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyûlésre kötelezõ.     

Az októberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és fõkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a magyarországi lakóhelyük szerinti helyi jegyzõnél szeptember 24-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Ezt a választás elõtt egy hónappal 2669-en tették meg. A választópolgárok 105 külképviseleten adhatják le voksukat, az idõeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelõzõ napon, október 1-jén, szombaton lesz a voksolás.     

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén, vagy ugyanazon a településen, de a lakcímétõl eltérõ szavazókörben élni kíván a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Az átjelentkezést szeptember 30-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzõjétõl személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Eddig 6788-an jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.    

 Az októberi népszavazás újdonsága, hogy ez az elsõ országos népszavazás, ahol a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõ magyar állampolgárok is voksolhatnak. Azok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyûlési választások elõtt, vagy azóta regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt. A vasárnap reggeli adatok szerint 265 179 külhoni magyart vettek fel a központi névjegyzékbe.     

A Nemzeti Választási Iroda (NVI)) hétfõtõl postázza azoknak a külhoni választópolgároknak a szavazási levélcsomagot, akik postán kérték azt. Akik a külképviseleteken kívánják átvenni, szeptember 19-étõl tehetik ezt meg. A levélszavazatokat vissza lehet juttatni postán az NVI-hez október 1-jén éjfélig, de le lehet adni azokat szeptember 19-étõl munkanapokon a kijelölt 12 külképviseleten, valamint a szavazás napján a szavazás idõszakában a külképviseleteken és az országgyûlési egyéni választókerületek székhelyein.

MTI - Kanizsa2016-09-04 09:07:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül