Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410968    
Honlapkeszites

Gólyamentés a Hevesi úton

A minap több, kétségbeesett telefonhívás is érkezett a nagykanizsai állatotthonba, hogy a Hevesi úton, a „Szandra-sor” környékén, egy feltehetõen sérült gólya bóklászik.


Koloszár Attila gyepmester a hívás után rögtön a helyszínre indult, majd rövid idõn belül már a fiatal madárral autózott vissza a menhelyre. Egy gyors vizsgálat után kiderült, hogy a hazánkban közkedvelt és védett, a gyermekmondókákban is sokszor felemlegetett madár nem sérült meg, csupán legyengült. A madármentõ szolgálat szakemberei még aznap elszállították egy közeli madárrezervátum területére, hogy kellõen megerõsödhessen.

Egyébként a gólyák hatalmas távolságok megtételére képesek délre vonulásuk során. A Kelet – Európa térségében élõk, így a hazánkban fészkelõk is, az õsz beköszöntével indulnak útnak. Általában a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átszelve a Földközi-tenger keleti, izraeli partvidékén haladnak tovább, s a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát.  Innen a Nílus folyását követik, majd vannak olyan madárrajok, amelyek Ugandán, Kenyán, Tanzánián és Zimbabwén keresztül egészen Fokföldig vonulnak. Az állomány java része a kelet-afrikai szavannákon telel át.

Dr. P. A.2016-09-04 08:25:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül