Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112079    
Honlapkeszites

II. Farkas Ferenc Zongoratábor – és Mesterkurzus Nagykanizsán

Immár második alkalommal rendezték meg városunkban a Farkas Ferenc Zongoratábort- és Mesterkurzust. A tehetséggondozás jegyében a húsz jelentkezõ pályázat útján került kiválasztásra, és zenei tudásuk révén kerültek a zongoratábor vagy a mesterkurzus képzéseire. A klasszikus-, jazz- zene mellett sokoldalú képzésben vehettek részt az ideérkezõk. Az egy hétig tartó képzés lezárultával pazar gálamûsorral búcsúztak Nagykanizsától a fiatal tehetségek.


A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Mûvészeti Iskolában tartott képzés idén számos újdonságot hozott. Elsõ ízben került megrendezésre a Farkas Ferenc Zongoraverseny, amely szoros eredményt hozott.

A zsûri elnöke az intézmény nevét viselõ személy fia Farkas András volt, aki Svájcból érkezett. Mellette Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoramûvész, Bujdosóné Csáki Edit és Baráth Zoltán intézményvezetõ alkotta a zsûrit.

A szoros versenyben hárman osztoztak az arany minõsítésben: Zhang Zhong Shi, Visnyai Viktória és Szabó Nóra. Ezüstminõsítést pedig Török Ákos ért el.

A II. Farkas Ferenc Zongoratábor- és Mesterkurzus értékelését elsõként Baráth Zoltán a képzésnek helyt adó intézmény vezetõje értékelte, megköszönve Nagykanizsa Megyei Jogú Város, a Kanizsa Trend Kft. és Farkas András támogatását. A szakmai munkáról szólva kiemelte Eckhardt Gábor, Márkus Tibor Erkel-díjas zongoramûvész (jazz és improvizációs gyakorlatok), és Bujdosóné Csáki Edit munkáját. A szakmai irányítást végzõk mellett kijutott a köszönetbõl a tanár kollégáknak, Nagy Imrének a szabadidõs programok szervezõjének és az intézmény technikai dolgozóinak.

Nagy Imrének köszönhetõ egy idén debütáló program beemelése, ami az improvizáció és a komponálás játékos formáját szabta feladatul a résztvevõknek. Itt elnyert hangjegyek és hangnemek alapján kellett létrehozni egy új szerzeményt, és ezt a monstre gálamûsor elõtt bemutatni. Ebben a G-moll hangnemben alkotó Nagykanizsa Repetitív Band fantázia nevû alkalmi formáció aratta a legnagyobb tetszést.

Eztán következett a két részbõl álló gálamûsor, ami minden elismerést megérdemel. A mûsorban Bach, Chopin, Grieg, Mozart és Liszt szerzemények vitték a hangsúlyt, de Beethoven, Bartók, Rahmanyinov, Debussy egy-egy mûve is elhangzott. A kortárs zene világából pedig Ligeti András Fanfárok etûdjét Visnyai Viktória tolmácsolta.

A zárónapon öröm volt hallani Farkas Ferenc szerzeményeit is, hiszen ennek a kurzusnak kiemelt céljai közt szerepel a híres zeneszerzõ életmûvének ápolása is.

H.Gy.2016-08-29 08:24:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül