Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337943    
Honlapkeszites

Fokozott szénanáthás tünetek fordulhatnak elõ a klímaváltozás miatt osztrák kutatók szerint

Fokozott szénanáthás tünetek fordulhatnak elõ a klímaváltozás miatt, és 2050-ig a parlagfû pollenjére allergiások száma 33 millióról 77 millióra növekedhet Európában - közölte a bécsi orvostudományi egyetem kutatócsoportja.


A kutatók szerint az éghajlatváltozás magasabb pollenkoncentrációhoz és a parlagfûszezon meghosszabbodásához járulhat hozzá. Európa bizonyos részein szeptember közepétõl október közepéig tarthat majd a parlagfûszezon - olvasható a kutatási beszámolóban.     

Mindez olyan területeken is jellemzõ lehet majd, ahol eddig még csak ritkán fordult elõ szénanátha - közölte az egyetem projektfelelõs koordinátora. Olyan országokban, mint Magyarország vagy Horvátország, ahol már fennáll ez a probléma, sokkal súlyosabb lesz a helyzet, de Németországban, Lengyelországban vagy Franciaországban is hasonló állapotok fordulhatnak elõ - közölte Michelle Epstein, kutató. Hozzátette, hogy a magasabb pollenkoncentráció és a hosszabb szezon súlyosbíthatja a tüneteket.     

A becslések szerint az Európai Unióban 55-rõl 151 milliárd euróra növekedett az allergiás megbetegedések okozta gazdasági kiadások évi összege, és a magasabb pollenkoncentráció tovább növeli majd a költségeket.     

A szénanátha allergiától Európa lakosainak 40 százaléka szenvedett már. A parlagfû gyorsan szaporodik, pollenje allergizál. Egy növénynek nagyjából egy milliárd pollenmagja van egy szezonban.     

Az osztrák polleninformációs szolgálat csütörtökön kiadott figyelmeztetése szerint az ország keleti és déli részén fordulhat elõ nagyobb parlagfû-pollenkoncentráció.     

A tudományos munkát az unió kutatási keretprogramjában zajló Atopica projektben végezték.

MTI - Kanizsa2016-08-29 05:56:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül