Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765038    
Honlapkeszites

Zalai teríték - Háromnapos vadpörkölt és borfesztivál Zalaegerszegen

Erdészek, vadászok, lovagrendek felvonulásával, vadászati konferenciával, különleges vadgasztronómiai kínálattal szeptember 2-án kezdõdik a háromnapos Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál - Zalai Teríték elnevezésû rendezvény a zalai megyeszékhelyen.


Zalaegerszegen minden adott ahhoz, hogy a vadgasztronómia fõvárosa legyen: Zala megye az ország egyik legerdõsebb vidéke, területének harmadát vadban is rendkívül gazdag erdõk borítják. A megyében mintegy 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen zajlik vadászati tevékenység - mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az MTI-nek.     

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben e gondolatok jegyében újult meg az õszi fesztivál, idén pedig tovább bõvül, színesedik a programkínálat - hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Hozzáfûzte: a fesztivál népszerûségét jelzi, hogy míg tavaly a hagyományteremtõ szándékkal rendezett elsõ vadpörköltfõzõ-versenyen félszáz csapat vett részt, idén már 70 társaság jelentkezett, hogy szívesen állna a bográcsok mellé. A versenyszabály szerint egyébként nemcsak vadpörköltet, hanem bármilyen vadból készült ételt elkészíthetnek a résztvevõk     

Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetõje kiemelte: a programok színes kavalkádja, a gasztronómiai bemutatók a városba csalogatják a látogatókat, így a rendezvény egyre inkább eléri azt a célját, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia meghatározó terepe lehessen.     

A rendezvénysorozat szeptember 2-án délelõtt vadászati konferenciával kezdõdik el. A témák közt szerepel a vadgasztronómia, a vad- és erdõgazdálkodás. A tanácskozáson - amely nemcsak a szakmának szól - mások mellett elõadást tart Hidvégi Béla vadász és Orosz György vadfotós is.     

A szabadtéri programok nyitányaként péntek délután erdészek, vadászok, lovagrendek vonulnak fel a zalaegerszegi Kossuth utcán, a menetet a Vadászkamara Kürtegyüttes, fúvózenekar, táncegyüttesek és népzenészek kísérik.     

A programok három napon át a belvárosban hat helyszínen zajlanak: a fesztivál központi témájához kapcsolódva vadászati divatbemutatót, vadászkutya-felvonulást tartanak. Szerveznek interaktív játékokat, sportversenyeket, a fesztiválnapok zárásaként pedig könnyûzenei együttesek adnak koncerteket.     

A kulturális és gasztronómia fesztiválra a szervezõk bor- és bordalversenyt is hirdettek, a zalaegerszegi belvárosi éttermek pedig különleges vadgasztronómiai kínálattal készülnek: a speciális étlapon például aszalt gyümölcsökkel töltött vaddisznómájpástétom, szarvasvadász burger, marinált rókagomba saláta vagy például füstölt szarvassonkával tálalt lila káposzta krémleves is szerepel.

MTI - Kanizsa2016-08-26 11:00:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül