Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399185    
Honlapkeszites

Heti Válasz - Kvótareferendum - Kövér: példánk bátorítást adhat más országoknak

Az Országgyûlés elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy az Európai Unió (EU) politikai értelemben figyelmen kívül hagyja egy tagállam szavazóinak véleményét, az október 2-ai népszavazással kapcsolatban pedig úgy véli: a magyar példa bátorítást adhat olyan országoknak, amelyek migrációügyben most "a magyar külpolitika farvizén eveznek".     

Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában - amely a lap csütörtöki számában jelent meg - arról beszélt, hogy egyes politikusok rendszeresen a demokrácia korlátozásával vádolták Magyarországot, és ugyanezen emberek most fanyalognak, amikor a létezõ legdemokratikusabb eszköz, a népszavazás útján nyilvánítanak véleményt az emberek az európai és hazai jövõ szempontjából kulcsfontosságú kérdésben.


Arra a felvetésre, hogy Magyarország az unióból kihátrálást készíti elõ, azt felelte: "minden fenntartásunk ellenére ma is le kell szögeznünk: hazánk elemi érdeke a tagság". Ezt egyebek mellett nemzetpolitikai érvekkel, továbbá a külföldi tanulás és munkavállalás lehetõségével indokolta.     

Kövér László egyúttal azt is kijelentette: nagyon nem szeretné, ha idõvel a nemzeti érzelmeket lefojtó birodalommá alakulna át az EU.     

"Pedig vannak ilyen törekvések, ráadásul a baloldal ehhez az ideológiát is legyártotta" - jegyezte meg, hozzátéve: õk azt az erõltetett ellentétpárt próbálják felállítani, hogy vannak az érdekmentes humanisták és a "korlátolt nacionalisták".     

A házelnök beszámolt arról is, hogy elõkészítés alatt van a közös visegrádi parlamenti közgyûlés alapszabálya. A testület egyebek mellett a közös uniós érdekérvényesítésben, infrastrukturális-gazdasági beruházásokban, oktatási-kulturális kooperációban lesz kompetens, és a házelnök reményei szerint az együttmûködés napi gyakorlata olyan bizalmi alapot hoz létre, amelyen a nemzeti-kisebbségi kérdéseket is közös nevezõre lehet hozni.     

Arra, hogy a Fidesz közpénzekért egymással versengõ gazdasági holdingokra eshet szét, kijelentette: ilyen veszélyt nem lát.    

 "Amennyiben lenne a Fidesznél jobb politikai lehetõség, én is annak sikerén dolgoznék. De ez fel sem merül" - szögezte le, kifejtve: a kormánypártnak nemcsak víziója van Magyarország sorsáról, hanem képes sikeres válaszokat adni a kihívásokra. Ezzel szembeállította, hogy meglátása szerint az ellenzéknek nincs értékrendje és jövõképe a "hatalomra kerülés elementáris vágyán kívül".     

Kövér László vitatta azt a felvetést is, hogy a Fidesz fiatal miniszterei jobban "kopnak", mint a veteránok.     

"Legfeljebb annyit róhatunk fel nekik, hogy nem készültek fel arra: gyarapodásukkal egyenes arányban nõ a támadási felület - függetlenül attól, hogy tisztességesen szerezték vagyonukat, vagy sem" - fogalmazott.     A házelnök az interjúban ismét tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy a volt SZDSZ-es, ma DK-s Eörsi Mátyás kormánytámogatással lesz a Demokráciák Közössége nevû szervezet fõtitkár-jelöltje. Értékelése szerint ez a lépés visszamenõleg relativizálja mindazon bûnöket, amelyeket "az Eörsi-félék" a magyarsággal szemben elkövettek.

MTI - Kanizsa2016-08-18 10:34:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül