Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411124    
Honlapkeszites

Már készülnek a vadászati társaságok a változásokra

Hamarosan életbe lép a megújított vadászati törvény több passzusa. A vadkár rendezésében ez az idõpont 2017. márciusa. A módosítások egyaránt tartalmaznak terhet és elõnyt is a vadgazdák számára – fogalmazott dr. Nádor László, a Zala Megyei Vadászkamara elnöke.


A szakember szerint a vadkár alap képzése egyértelmûen teher, viszont pozitívum a természetes önfenntartási érték változása. Ezt az értéket a korábbi 5%-ról 10%-ra emeli a törvény 2017. március 1-tõl. Az idei vadkárokról pedig azt mondta a kamara elnöke: nem lesz nagy problémája a mezõgazdaságnak

„Az idei évben azt gondolom a mezõgazdaságnak egy jó éve lesz, kedvezõ idõjárási feltételek mellett gazdálkodhattak. Ennek mindig elõnyei és hátrányai is vannak. Elõny az, hogy magasak a termésátlagok, ez a mezõgazdálkodónak jó, a vadgazdálkodónak kevésbé, mert arányaiban nagyobb károk is keletkeznek. Ugyanakkor a terményárak alacsonyak. Ez így szokott általában lenni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben alacsonyabb a terményár, a vadkár is nyilván mérséklõdik. Tehát a vadkár mértékét a terményárak, az átlagtermések és a vadlétszám, ez a hármas adja. Ha valamelyik kiugrik, akkor megemelkedik, ha valamelyik lecsökken, akkor csökken a vadkár is. Tehát nem csak a vad létszámmal kell ilyenkor számolni" - mondta el dr. Nádor László, a Zala Megyei Vadászkamara elnöke.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-08-18 05:50:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül