Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357580    
Honlapkeszites

Életet menthet

Infooszlopokon az újraélesztés mozzanatai és a melldaganat felismerésének módszerei.


A szakszerû újraélesztést és a melldaganat felismerésének módszereit bemutató, úgynevezett „infóoszlopot” avattak Keszthelyen. Még mindig sokan veszítik életüket rosszullétek következtében köztereken, mert késõn érkezik szakszerû segítség. Sok élet lehetne megmenteni , ha a laikusok is mernének és tudnának segíteni a mentõk megérkezéséig. Ezért helyezett el információs oszlopokat tíz balatoni strandon a Vízimentõk Országos Szakszolgálata és a Mellrákinfó Egyesület.

Nyolc fázisban mutatják be az újraélesztés mozzanatait és a melldaganat felismerésének módszereit. Az újraélesztés helyes menetét mutatja ez a vízimentõ. A szakemberek egy éve rendszeresen tartanak oktatást a standokon, ezt kiegészítve most egy információs oszlopot is kihelyezetek.

Bagyó Sándor, a Vízimentõk Országos Szakszolgálatának elnöke hangsúlyozta: - Nekünk mindenképpen az a célunk, hogy eljussunk az emberekhez, oly módon, hogy ezzel foglalkoznunk kell. Ezt meg kell tanulni, és nem többrõl beszélünk, mint a laikus újraélesztésrõl. A laikus újraélesztésnek van egy nagyon fontos üzenete: ha nem csinálsz semmit, akkor teszed a legrosszabbat, tehát hogyha próbálkozol, jól-rosszul, teljesen mindegy, csináld!

A kezed életet menthet! - ez a figyelemfelhívó akció jelmondata is.  Míg az újraélesztésnél ez szó szerint így van, a melldaganat idõbeni felismerésének is a kézzel végzett önvizsgálat a kulcsa. Ezért csatlakozott a kampányhoz a Mellrákinfó Egyesület is.

Halom Botbála elnök kérdésünkre elmondta: - Egy picit megpróbálnám a tabukat döntögetni, ami ez ügyben Magyarországon még mindig nagyon  erõs, és azt hiszem, hogy ezen kell és muszáj változtatni, hogy ne legyen kellemetlen errõl beszélni, hogy ne legyen a rák egy tabu téma. Semelyik rák, de a mellrák abszolút ne legyen az, hiszen  ez egy gyógyítható betegség. Az eddigi tapasztalatok szerint a kampány hatékony.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-08-16 05:14:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül