Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765189    
Honlapkeszites

Kenyérfesztivál Göcseji Falumúzeumban

Megszegik a magyarok kenyerét, a munkabemutatókon felelevenítik a régi hagyományokat és színpadi produkciókat mutatnak be augusztus 20-án Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban - jelentették be a szervezõk sajtótájékoztatón.


A kenyérfesztivál kiemelt ünnep a zalaegerszegi szabadtéri kiállítóhely életében: a Göcseji Falumúzeum 1968-ban, éppen augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. Az intézmény már a kezdetektõl arra törekszik, hogy a népi gazdálkodás fordulóit egy-egy nagy rendezvénnyel még emlékezetesebbé tegye - hangsúlyozta Kostyál László múzeumigazgató-helyettes.     

A falumúzeumban augusztus 20-án szegik meg a Magyarok kenyerét, de a résztvevõk idén pékmester útmutatásával is süthetnek kenyeret.       

Buzsáky Ferenc, a Korona pékség vezetõje elmondta: az új, zalai kenyér hagyományos technológiával készül, kemencében sütik ropogósra. A cipókhoz ötórás kovászt használnak, majd dagasztáskor kevés, jó minõségû sóval ízesítik, a pékek "simogatják", kézzel formálják a kenyereket. Ügyelnek arra, hogy szépen piruljon, az igazi kenyérnek ugyanis sütés után "cserepesedik a kérge, a régi szólás szerint ilyenkor a szépen sült kenyerek szinte beszélgetnek egymással" - idézte fel Buzsáky Ferenc.     

A pékek munkája nagyban függ attól, hogy milyen minõségû kenyérgabona terem. A learatott búza zöme már raktárakban van, a termésbõl a Sok millió búzaszem összeköt címû mozgalom keretében évrõl évre egyre több gazdálkodó adományoz a terményébõl a "közös kenyérhez" - mondta el Bóbics László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezetének osztályvezetõje.     

Szólt arról is, hogy a zalai gazdák 12,5 tonna termést ajánlottak föl jótékony célra, de a búzagyûjtés még nem fejezõdött be: augusztus 20-ig a megye három gyûjtõpontjára - Zalaegerszeg ságodi városrészében, Csörnyeföldön és Zalaszentgróton, a tüskeszentpéteri malomban - várják az adományokat.     

Egyre gyakoribb, hogy akik nem tudják megtermelni a kenyérgabonát, búzát vásárolnak, hogy csatlakozhassanak a gyûjtéshez. Az adományokból megsütött új kenyeret a rászoruló gyermekek közt osztják majd szét - ismertette.         

A Göcseji Falumúzeumban augusztus huszadikán 10 órától várják a látogatókat a kenyérfesztiválra. A szervezõk hagyományõrzõ programokkal készülnek a rendezvényre: megnyitják a kovácsmûhelyt, a nap vendége lesz a Sólyom Íjász Egyesület, játszóházakat, munkabemutatókat tartanak.     

Délután hagyományõrzõ, folklóregyüttesek váltják egymást a színpadon: fellép az Aranykapu Zenekar és a Fokla gyermek néptánccsoport, koncertet ad az Énekmondó együttes és a Babra zenekar.       

Rendhagyó program lesz a hõlégballonozás: a múzeum melletti parkolóból hõlégballon száll majd a magasba, a kisorsolt utasok "kötött lebegésen" vehetnek részt.

MTI - Kanizsa2016-08-16 05:05:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül