Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357402    
Honlapkeszites

Megtelnek a szállodák az ünnepi hétvégén

Megtelnek a szállodák országszerte az augusztus 20-i állami ünnep hétvégéjén, derül ki az MTI tudósítói által készített körképbõl.


Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének fõtitkára szerint az elmúlt évekhez hasonlóan magas foglaltságot jeleztek elõre fõként a vidéki szállodák, ahol a belföldi vendégek vannak többségben. Az elsõsorban vízparti, gyógy- és wellness szállodákban 85 százalékos foglaltság várható.     

A Szallas.hu közölte: az augusztus 20-i hétvégén is a fürdõvárosok dominálnak az elõfoglalások adatai alapján. Az öt legnépszerûbb település sorrendben Siófok, Debrecen, Budapest, Hajdúszoboszló és Eger. A leglátogatottabbak helyek között szerepel még Szeged, Balatonfüred, Gyula, Miskolctapolca és Hévíz.     

Az átlagos foglalási érték 37 ezer forint, a szálláshelyét pedig minden 6. belföldi utazó SZÉP-kártyával fizeti majd ki.         

Békés megyében több szállodában már augusztus elején 75 százalék feletti volt a foglaltság; a békéscsabai, gyopárosfürdõi, vagy szarvasi szállodák még le nem foglalt szobáinak nagy része is várhatóan elkel az ünnepi idõszakra. Valamennyi Békés megyei szálloda - néhány román és holland turistától eltekintve - fõleg belföldi vendégeket fogad.     

Gyulán a Hunguest Erkel Hotelben - amely az egyetlen, a várfürdõbe közvetlen átjárással rendelkezõ szálloda - augusztus elsõ hetében 75 százalékos volt a foglaltság, de telt házat várnak a 20-i hétvégére. A gyulai Elizabeth Hotel augusztus második hetében 80 százalékban volt telítve, az 58 szobás gyulai Park Hotelben pedig már csak három szabad szoba volt a hónap elején.     

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is telítettek lesznek a szállodák az augusztus 20-i hétvégén. A cserkeszõlõi és tiszafüredi szállodákban a korábbi évekhez hasonlóan a foglaltság 100 százalékos, a vendégek túlnyomó többsége belföldi, akik átlagosan három éjszakát töltenek el.     

A Zala megyei Hévízen már két héttel az ünnepi hétvége elõtt szinte minden szobát lefoglaltak az 550 szobás Hotel Európa Fitben, ahol a vendégek mintegy 80 százaléka belföldi. A zalakarosi Hotal Karos Spaban másfél héttel augusztus 20-a elõtt a szobáknak mintegy 50 százaléka volt foglalt, de itt is arra számítanak, hogy még jelentõsen nõ a töltöttség. Az elõfoglalások alapján a 750 ágyas szálloda vendégeinek mintegy 95 százaléka magyar.     

Teltházra számítanak az ünnepi hétvégén a Veszprém megyei szállodákban és tele vannak a gyermekprogramokkal készülõ Balaton parti szálláshelyek is. A badacsonyi Hotel Bonvino és a veszprémi Villa Medici Hotel is teltházra számít.     

Somogy megyében Kaposváron inkább az ünnepet megelõzõ Kaposfest komolyzenei rendezvénysorozathoz kapcsolódik jelentõs foglaltság, így a megyeszékhely szállodáinak többsége megtelik augusztus 12. és 20. között. A siófoki Hotel Residence-ben is  teltház lesz az augusztus 20-i hétvégén, ide jellemzõen 3-4 éjszakára érkeznek a vendégek.     

Baranya megyében a pécsi Hotel Palatinus szálláshelyeinek mintegy 90 százalékát foglalták le az ünnepi hétvégére, a vendégek 80 százaléka belföldi. A szintén pécsi Hotel Millenniumban a szobák mintegy háromnegyede kelt el, hozzájuk szinte mindenki belföldrõl érkezik. A Thermal Hotel Harkány szálláshelyeinek 90 százalékát már lefoglalták a hétvégére, többségében belföldiek.     

Gyõr-Moson-Sopron megyében is telt házra számítanak a szállásadók, pedig az augusztus 20-i hétvége nem kiemelt a megyében - mondta a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli régiós igazgatója az MTI érdeklõdésére. Hozzátette, hogy szinte egész nyáron teltház közeli foglalások voltak a hétvégéken. Az ide érkezõ vendégek többsége az aktuális megyei programok mellett Ausztriába is ellátogat.     

A Hotel Sopronban augusztus 18-tól teltház van, nagyrészt külföldi csoportokat fogadnak, de szép számmal vannak egyéni vendégeik is. A gyõri Hotel Rába City Center igazgatója is teltházhoz közeli állapotra számít, és a mosonmagyaróvári Hotel Lajta Park is teltházzal üzemel.     

Az ünnepi hétvégére megtelt vendéggel a Nyíregyházi Állatpark mindhárom szállodája, a nyírségi állatkert szálláshelyein az idén augusztusig 10 százalékkal nõtt a vendégforgalom az egy évvel korábbihoz képest.     A Tolna megyei szállodák jó kihasználtsággal várják az augusztus 20-ai hétvégét, a szekszárdi Hotel Meropsban már csak egy-két kiadó szoba van, a bikácsi Zichy Park Hotelben is közel teljes a kihasználtság.     

A hajdú-bihari szállodákban a debreceni virágkarnevál miatt szinte teljesen megteltek a szállodák az augusztus 20-i hétvégére. A Debreceni Gyógyfürdõ Kft. által üzemeltetett Aquaticumban és Lyciumban már nincs szabad hely. A debreceni Hotel Óbesterben is minden szoba foglalt, a hajdúszoboszlói Hungarospa Thermál Hotel pedig júliustól szeptemberig gyakorlatilag teltházas.     

A Csongrád megyei szállodákban fõleg belföldiekkel telnek meg a hotelek az ünnepi hétvégén, a Colosseum Hotel Mórahalom már közel teltházas, ahogy az Art Hotel Szeged is.     

A Pest megyei szállodákban is a magyar vendégek lesznek többségben, a herceghalmi Abacus hotel 70 százaléka foglalt, de teltházra számítanak, és a visegrádi Silvanus hotel is megtelik az augusztus 20-i hétvégén.

MTI - Kanizsa2016-08-14 08:16:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül