Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408743    
Honlapkeszites

Borünnep Karoson

A bor táplálja a testet, vigasságot hoz a szellemnek. De a mérték nagyon fontos. Elkezdõdött a több napos borünnep Zalakaroson.


A település immár 19. alkalommal szervezett bornapokat. A rendezvényen elsõként dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere köszöntötte az érdeklõdõket. A hagyományokhoz híven itt adják át a Zalakaros Bora címet. 2016-ban a város fehérbora Takács László Tolnai bora lett. Mint arra a termelõ rámutatott: „Azt kell tudni errõl a borról, hogy egy nagyon szép bõtermõ szõlõ, hatalmas mennyiséget tud teremi, és csak Karoson van jelen meg a környezõ településeken. Mivel én garabonci származású vagyok, ez a szõlõ Garaboncra lett telepítve. Azt kell még tudni róla, hogy nem ismerik el mint szõlõfajtát, mert valamilyen õshonos fajtának tartják és nem fogadja be egyik borrend, egyik borászati ágazat sem úgy, mint szõlõfajta.” A fehér mellett a vörösborok közül is választottak a karosiak. Idén a fürdõváros piros nedüje a Cézár Pincészet 2014-es merlot-ja lett. Császár Stefan, a pincészet tulajdonosa kérdésünkre elmondta: „A merlot mindig egy fantasztikusan szép bor, jó területe van neki, jók az ültetvények, és így jó eredmény van a merlot-val.”

A településnek sok fantasztikus értéke van, így a víz és a bor – hangsúlyozta Zalakaros polgármestere. „Azt hiszem a zalakarosi vizet mindenki ismeri, a zalakarosi bornak is óriási híre volt, és nagyon remélem, hogy van is. Sok különlegesség van, ami ehhez kötõdik. Nem csak a hagyományok, a népszokások, de van egy különleges fajtánk a tolnai, ami csak itt terem. Úgy gondoljuk, hogy mindenütt az egyediségre, a helyi termékekre kíváncsiak az emberek. Maguknak a hagyományoknak az ápolása pedig szerves része az életünknek, és ez nemcsak a nemzeti önérzetünkhöz tartozik, hanem egyfajta turisztikai attrakció is” - tette hozzá Novák Ferenc. A Zalakarosi Bornapok vasárnapig a borkóstolások mellett ételkülönlegességekkel, kirakodóvásárral, gyermekprogramokkal és koncertekkel várja az érdeklõdõket.

Kanizsa TV - Kanizsa2016-08-13 06:55:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül