Ma 2023. 3 27.
Hajnalka, Lídia, Auguszta napja van.
Látogatók száma : 54788250    
Honlapkeszites

Augusztus 20. - Idén is megnyitják a Parlamentet az érdeklõdõk elõtt

Idén is megnyitják a Parlamentet az érdeklõdõk elõtt augusztus 20-án: 10 órától 18 óráig ingyenesen tekinthetik meg a látogatók a Szent Koronát, a magyar államiság legjelentõsebb jelképét - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.


A látogatók a Szent Koronának is helyet adó Kupolatermet, valamint a Díszlépcsõházat nézhetik meg. Vargha Tamás elmondta, várhatóan sokan fognak élni ezzel a lehetõséggel; mivel évrõl évre többen látogatnak el a programra, ezért az érdeklõdõk türelmét kérte.     

Az államtitkár hangsúlyozta: az ünnepen az államalapító Szent Istvánra emlékezünk, valamint azokra a magyarokra, akik a történelem során elszántan védték az országot. Hozzátette, bízik abban, hogy idén is együtt ünnepel az ország.     

Az ünnepségekrõl szólva ismertette: a programok fél kilenckor kezdõdnek majd a Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a tisztavatás, idén 104 honvédtiszt, közöttük 13 nõ teszi le az ország nyilvánossága elõtt az esküt.     

Hozzátette, augusztus 20-a a legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István Rend átadásának napja is, az államfõ által adományozott elismerést azok kapják, akiknek kiemelkedõ életmûve Magyarország hírnevét öregbíti. Idén a Sándor-palotában adják át a kitüntetést.     

Napközben gyermekprogramok, családi programok várják az érdeklõdõket a Clark Ádám téren, 17 órától pedig ünnepi szentmise lesz a Szent István-bazilikánál, ezt a hagyományos ünnepi körmenet követi. A Szent Jobbot a honvéd koronaõrség hordozza majd.     

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az esti tûzijáték - amelyet a közmédia élõben közvetít majd - a helyszínen az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti rakpartszakaszokról figyelve lesz a leglátványosabb. Elsõdleges látványterületnek ajánlotta a Vígadó elõtti területet, a budai oldalon pedig a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér közötti szakaszt. Ebben az évben új helyszínrõl, az Erzsébet híd északi járdájáról is lõnek fel tûzijátékot.     

Hangsúlyozta: a legfontosabb a programokon részt vevõ emberek biztonsága. Úgy fogalmazott: napjainkban a biztonságba vetett hit megingott, ezért ilyen nagyszabású rendezvényen minden eddiginél jobban ügyelnek majd arra, hogy mindenki gondtalanul vehessen részt a rendezvényeken.     

Kitért arra is, hogy a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat, a mentõszolgálat, a rendõrség is képviselteti magát az operatív törzsben, amely már reggel 7 órakor megkezdi munkáját. Hozzátette: veszélyhelyzet esetén a közönséget idõben, hangosbemondón keresztül értesítik arról, merre hagyhatják el a helyszínt. Új elem, hogy ezúttal a közvilágítást nem kapcsolják le a tûzijáték idején.     

Vargha Tamás kiemelte: továbbra is érvényben van a március óta elrendelt terrorkészültség, ezt nem változtatta meg a kormány a nizzai támadást követõen, ugyanakkor a kormányfõ utasítást adott Pintér Sándor belügyminiszternek a hazai, jelentõs tömegeket vonzó rendezvények fokozott védelmére. Ennek érdekében a rendezvények megközelítési útvonalán fokozott rendõri jelenlét várható, és egyes jármûvek mozgását korlátozhatják.     

Az államtitkár hangsúlyozta: a változó biztonsági környezetben minden, amit a kormány tesz, a magyar emberek biztonságát szolgálja, így lesz ez augusztus 20-án is.     

Szabó László, a Nemzeti Rendezvényszervezõ Hivatal fõigazgatója ugyancsak a programokat ismertetve azt hangsúlyozta: minden eshetõségre felkészültek annak érdekében, hogy az emberek biztonságban ünnepelhessenek.     

Lupsán István, a Pyro-1 Kft. ügyvezetõje arról beszélt, hogy a tûzijáték a hagyományoknak megfelelõen 21 órakor kezdõdik. A tûzijáték összesen 21 ezer látványeffektet tartalmaz, a telepítése augusztus 13-án kezdõdik és hat napon át tart majd.     

A látványról szólva azt mondta: a tûzijáték színeiben a piros-fehér-zöld látványblokkok mellett az Európai Uniót jelképezõ kék és sárga elemek lesznek láthatóak, valamint a kék szín szimbolizálja még a Duna folyót, a fináléban pedig az ezüst és arany színek a Szent Koronát. Kísérõzeneként az István, a király címû rockopera újrahangszerelt részletei lesznek hallhatók a 2008-as A Társulat elõadóinak tolmácsolásában.     

Külön kiemelte a tûzijáték vezérlését, amelyet a legkorszerûbbnek és legbiztonságosabbnak nevezett. Ismertette: századmásodpercnyi pontossággal tudják indítani a rendszert, ugyanakkor annak legfontosabb eleme az azonnali leállíthatósága. A tûzijáték egyetlen gombnyomással leállítható, akár bizonyos részeit is meg tudják állítani.

MTI - Kanizsa2016-08-10 11:05:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül