Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760478    
Honlapkeszites

Hétrétország - Tíz napon át tartó rendezvénysorozat az Õrségben

Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdõdik az Õrség legnagyobb kulturális rendezvénye. A tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozaton ötven udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket, Õriszentpéteren, a "bázison" pedig koncerteket, mûvészeti programokat, színházi elõadásokat, filmvetítéseket tartanak.


A szervezõk szándéka szerint a köztivál - a fesztivál eredeti küldetését is szem elõtt tartva - közösségi ünnepet jelent - mondta el Sülyi Péter, Hétrétország rendezvénysorozat alapítója az MTI-nek. Hozzáfûzte: a programsorozat - amelyet 15. alkalommal rendeznek meg az Õrségben - a nyitottságról, a vendégszeretetrõl szól.     

A köztivál tíz napja alatt húsz település félszáz udvarházában várják nyitott kapukkal a vendégeket. A nyitott porták a tájegység hétköznapi életét mutatják be: a látgatók egyebek mellettt megismerhetik az állattartók, gazdálkodók tevékenységét és akár be is kapcsolódhatnak napi házkörüli munkába     

A fazekasmûhelyekben megtekinthetik, miként készülnek a messze földön híres õrségi agyagedények - hangsúlyozta Sülyi Péter.     

A vendégeket a házigazdák a kertjükben termett, frissen szedett gyümölccsel, zöldséggel, õrségi ételkülönlegességekkel várják: a terített asztalokra dödölle, különleges töltésû rétesek és tökmagolajjal készült ételek is kerülhetnek.     

A portákon tett látogatás után Õriszentpéteren változatos fesztiválprogramokkal folytatódik a Hétrétország: Malom Látogatóközpontban képzõmûvészeti kiállítások nyílnak, színházi, bábszínházi elõadásokat mutatnak be, a filmklub mûsorát az elmúlt évek legsikeresebb magyar filmjeibõl állították össze.  A sorban a 15. - két hétvégén át tartó - köztivál programjai közt sokszínû, változatos zenei produkciók szerepelnek: a Müller Péter AndFriends Leonard Cohen-esttel, Palya Bea pedig a Tovább Nõ címû albumával érkezik az Õrségbe. Szabó Balázs Bandája koncertjén a rock, a pop, a funk és magyar népzenére jellemzõ dallamok ötvözõdnek, szerzõi esten mutatkozik be Beck Zoltán, a 30Y frontembere. A fesztivál vendége lesz Berecz András ének- és mesemondó, Ferenczi György és a Rackajam a Betyárság címû zenés produkcióval érkezik Õriszentpéterre és fellép a szombathelyi dobcsapat, a Drummoló.     

A köztivált Szirtes Edina Mókus, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs közös koncertje zárja augusztus 21-én.     

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Hétrétország köztiválra az ország minden szegletébõl érkeznek látogatók. A leggyakoribbak vendégek a fiatal és középkorú családok, ezért szép számmal szerveznek gyermekprogramokat is. Az interaktív mûhelyfoglalkozások és a nyitott porták pedig közös élményt nyújtanak a család valamennyi tagja számára - mondta összegzésként a köztivál alapítója.

MTI - Kanizsa2016-08-10 08:23:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül