Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319526    
Honlapkeszites

Happy JazzLand a Honvéd Kaszinóban

Az eddig megszokott cserfõi helyszín helyett idén a Honvéd Kaszinóban rendezték meg a XXI. JazzLand-et. A gazdag programkínálat egy civil összefogás keretében alakult ki, melynek szlogenje: Mentsük meg a jazzt Cserfõn.

A szombat délután kezdõdõ rendezvény másnap hajnalig tartott. A jazz mellett helyet kapott a megzenésített vers, a népzene és a tánc is. A támogatói jegyet vásárlók között pedig értékes festményeket sorsoltak ki. Az 1996-ban induló JazzLand eddigi életét egy reprezentatív fotó- és plakátkiállítás mutatta be, emellett a tárlókban is sok relikvia várta az érdeklõdõket.


A program nyitányaként az Eraklin táncegyüttes rövid bemutatójára került sor a Honvéd Kaszinó elõtti sétáló utcán, majd a Farkas Tibor vezette Igricek és a Berlinbõl érkezett Transsylvanians zenés mûsora invitálta a közönséget a koncertekre. Ez az utcazene példaértékû kezdeményezés lehet a belváros új közösségi terén.

A fotó- és plakátkiállítást Lehota János esztéta, a Nagykanizsai Polgármesteri hivatal kabinetvezetõje nyitotta meg. A paravánokon Szakony Attila (Zalai Hírlap), Varga György (MTI), Tóth Krisztián (MTVA) és Halász Gyula (Magyar Jazz Szövetség) Cserfõn készült fotói láthatók. A plakátokat Volráb Lajos, Ludvig Dániel, Balogh József és Tiborcz David tervezte. Ezen kívül a tárlókban számos dekorációs anyag és emléktárgy is helyet kapott.

A kiállítást megszervezõ Halász Gyula elmondta, hogy immár harmadik alkalommal mutatják be a folyamatosan bõvülõ anyagot a látogatóknak. A szervezõ tárlatvezetésén a JazzLand jelentõségérõl szólva kiemelte, hogy a JazzLand úttörõ kezdeményezésként robbant be hazai jazz-életbe, hiszen szõlõhegyen, borvidéken addig még nem rendeztek ilyen rangos nemzetközi jazz fesztiválokat. Az eddig eltelt húsz év alatt hozzávetõlegesen 20 ezer nézõ, 800 óra mûsoridõ és 500 fõ zenész szerepel a felmérésben.

A fesztivál hivatalos megnyitóján elsõként a civil kezdeményezés elindítója, Dobri Noémi szólt a közönséghez, majd Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ köszöntötte a rendezvényt és kifejezte abbéli reményét, hogy a Cserfõ Jazzland továbbiakban is fenn tud maradni, gazdagítva ezáltal Nagykanizsa kulturális életét. Addig is jó lenne, ha rendszeresen jazz koncerteket tartanának, hiszen Nagykanizsa évtizedek óta a jazz városa.

A jazz kialakulásának kezdetén tánczene volt, így szorosan összekapcsolódott a tánccal és részben ennek is köszönheti a világon megszerzett ismertségét, elterjedését a 1920-as évektõl egészen az 1950-es évekig. A one step, a foxtrott, a shimmy és a lindy hop mind jazz táncok voltak. Így aztán nem tûnt életidegennek sem a Szabó Kíra által bemutatott látványos akrobatikus produkció, sem az Eraklin táncegyüttes újabb bemutatója.

Ezután Tiborcz Iván volt és jelenlegi tanítványai léptek színpadra. A Berkes Quartet családi zenekarát Kém Sándor a Hága-i Jazz Konzervatórium tanára erõsítette. Ami pedig soron következett az a JazzLand legjobb fesztiváljainak hangulatát idézte. A Jazz Land Q együttesben Tiborcz Dénes és Simon Balázs tenorszaxofonon, Tiborcz Iván altszaxofonon és zongorán, Tiborcz András bõgõn és Balázs Péter dobon játszott. A vérbeli mainstream jazzt játszó csapat hatalmas sikert aratott.

Együtt és külön-külön is felsõfokban lehet illetni a fellépõket, viszont Tiborcz András különösen kitûnt a rendkívül dinamikus bõgõjátékával, ami a régi 5Let együttesben és a Lakatos Quartetben hallott basszusfutamainak hangulatát hozta vissza.

Aztán egy mûfaji ugrással a Pálinkálom formáció következett. A Burján Orsolya-Kém Sándor duó mellé a kiváló billentyûs Tálas Áron csatlakozott. A mûsorukban elhangzó népdalfeldolgozások kicsit furcsán hatottak egy ilyen kiváló jazz koncert után, de az kétségtelen, hogy egy támogatói rendezvényen ennek is helye lehet. Nem kis örömünkre a kiváló hangú énekesnõ társai azért bele-belecsempésztek jazzes hangzásokat is a mûsorba.

A Németh Ágnes, Ludvig Zoltán és Ludvig Dániel által felajánlott festmények sorsolására már újra dugig volt a Honvéd Kaszinó színházterme és a képek új tulajdonosai nem kis büszkeséggel emelték magasba a nyereményeiket.

A sorsolás után a kanizsai Cseke Dániel vezette Choose Cheese nevû fiatalokból álló zenekar adott rövid, de roppant színvonalas és korrekt mûsort. Az ezt követõ örömzenén pedig változó összetételû formációk váltották egymást a teremben.

A sikeres rendezvény lebonyolításáért nagy köszönet illeti a kezdeményezés ötletgazdáját Dobri Noémit, Halmos Ildikó igazgatót (a romkocsmák hangulatát idézõ berendezésért és a helyszín biztosításáért külön is), Valkó Vikit a szervezõmunkáért, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatát, Tiborcz Hérát és Tiborcz Davidet a reklámkampányért, a Jágó kávézót és valamennyi fellépõ zenészt és szponzort.

Bár idén nem Cserfõn tartották, de ez is ütõs JazzLand volt.

H.Gy.2016-08-08 07:39:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül