Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389801    
Honlapkeszites

Augusztus 20. – Magyar értékek, magyar hagyományok napja

A közelgõ augusztus 20.-ai városi rendezvények részleteirõl tartott sajtótájékoztatót Simon Sándorné Sgánecz Margit, a szervezõ KonTuRplusz Egyesület elnöke és Horváth István alelnök.


Elöljáróban Horváth István elmondta, a célkitûzéseiknek megfelelõen továbbra is szeretnének „plusz” szolgáltatást adni a városban. Elképzeléseiknek megfelelõen már a sajtótájékoztató – amolyan sajtópiknik –, helyszínéül az Erzsébet teret választották, melynek hátterét egy rendhagyó fotókiállítás nyújtotta. A régi nyomdaépület ablakában látható jazz-fotókból összeállított szabadtéri kiállítás ötlete szintén az egyesülettõl származik.

A megszokott, hagyományos programokat kiegészítették néhány újdonsággal, melynek fõ motívumát a magyar értékek, hagyományok képezik. Ezen belül a néptáncra építkeztek. A néptánc blokkot Kócza Attila fogja össze.

A kézmûvesek már a reggeli órákban elfoglalják helyüket a téren. A rendezvény a hivatalos ünnepi ceremónia után 11 órakor néptánc találkozóval veszi kezdetét. Hat helyi, vidéki, közöttük az erdélyi Érmihályfalváról érkezõ Nyíló akác együttes lép mûsorával a színpadra. Õket követi 18 órakor a Maszkura és a tücsökraj fellépése, illetve 20.30-kor a Bye Alex koncert. A napot a hagyományoknak megfelelõen 22 órakor tûzijáték zárja, melyet igyekeznek a város napihoz hasonlóan extra élményekkel gazdagítani. A kiegészítõ programok sorában több mint 30 játszóeszközzel, ingyenesen igénybe vehetõ népi játékpark várja a családokat. Az egyesület szándéka az volt, hogy kicsit közelebb hozzák a magyarság tudatot és a magyarság érzést. Ennek megfelelõen az egész eseménysort áthatja ez a gondolat. A látogatókat hagyományos kézmûves termékek kavalkádja és interaktív kézmûves bemutatók várják egész nap. A vendéglátósok magyaros ételeihez borházak kínálják boraikat., miközben solymász-, íjász-, és magyar kutyafajták bemutatója színesíti a programot.

Az elhangzottakat Simon Sándorné Sgánecz Margit azzal egészítette ki, hogy a KonTurplusz Egyesület már korábban gondolkodott egy magyar érték nap megteremtésérõl, melyre augusztus 20-a a legmegfelelõ idõpont. Hiszen az államalapításon, Szent István ünnepén, az új kenyér ünnepén túl kiváló alkalmat nyújt a hagyományok és a magyar értékek ehhez a naphoz történõ csatolására. Ily módon egy komplex nemzeti ünnepet hozhatnak létre – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette: nagy örömükre szolgált Dénes Sándor polgármester támogatása, melynek köszönhetõen ha az idõjárás engedi, az idei ünnepség túlmutat egy megszokott ceremónián. Nem utolsó sorban szeretnék a turistákat, a Balatonon nyaralókat is elérni, megszólítani. Annak ellenére, hogy a környezõ településeken is méltó módon megünneplik augusztus 20-át.

B.E.2016-08-03 14:35:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül