Ma 2023. 3 27.
Hajnalka, Lídia, Auguszta napja van.
Látogatók száma : 54788442    
Honlapkeszites

Régi hagyományokat elevenítenek fel az Egerszeg Búcsún

Felelevenítik a paraszti élet hagyományait, folklór mûsorokat tartanak és átadják a Lokálpatrióta-díjat Zalaegerszeg védõszentje, Mária Magdolna tiszteletére rendezett búcsún vasárnap, a Göcseji Falumúzeum és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén.


A búcsú a legrégebbi, leghosszabb idõre visszanyúló ünnepe Zalaegerszeg városának, a múzeum munkájában pedig kiemelt szerepe van a hagyományok megtartásának, tiszteletének - hangsúlyozta Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a rendezvényrõl tartott keddi sajtótájékoztatón.     

A hagyományõrzõ rendezvény a felújítás után is állandó programja lesz a megújult múzeumnak - fûzte hozzá.     

Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) elnöke kiemelte: a búcsú fontos eseménye a városnak, régi hagyományokat õriz, ápol, ugyanakkor felfrissíti, megújítja a tradíciókat.     

Major Zsolt, az egyesület (EZE) jegyzõje elmondta: a búcsúban adják át a Lokálpatrióta-díjat, Németh János keramikus mûvész Életfa motívumát ábrázoló, bronzba öntött emlékplakettját. Hozzáfûzte: a díjazottat 11 jelölt közül választják ki . Az elismerést az a magányszemély vagy szervezet kaphatja meg, aki vagy amely kiemelkedõ tevékenységével sokat tett azért, hogy szépüljön a város.     

Kitért arra is, hogy a búcsúban elsõsorban a családokra számítanak: a kisgyermekeket számos programmal - játszóházakkal, állatsimogatókkal - várják. A családoknak arra is lehetõségük lesz, hogy csónakázzanak a tavon vagy a skanzenben piknikezzenek.     

A múzeum délelõtt tíz órakor nyitja meg kapuit. A fatemplomban ökomenikus istentisztelet tartanak, a látogatók a Pajta Galériában megtekinthetik Horváthné Bencze Irén üvegfestõ és Nemes László festõmûvész alkotásaiból összeállított tárlatot.     

A kulturális mûsorok Zsongi bohóc mûsorával kezdõdnek el, a színpadon hagyományõrzõ együttesek váltják egymást: koncertet ad a Norton Zenekar, Letenyérõl kilenc citerás érkezik a búcsúba, fellép a Gála Társastánc Klub és program vendége lesz a gyõri Akkordeon Harmonika Zenekar is.

MTI - Kanizsa2016-07-19 14:59:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül